Za vse je kriv Slavko Ivančič

KinG – Klepač in Gustinčič, sta na 35. festivalu Melodij morja in sonca zasedla odlično drugo mesto.

Če ste poslušalec Radia 1, vam voditeljski dvojec Klepač in Gustinčič – KinG najbrž ni neznan. Gre namreč za Tomaža Klepača in Iztoka Gustinčiča, ki na radijskih valovih Radia1, krmarita med tretjo in šesto uro popoldne.  Lani je Klepača Slovenija spoznala kot zmagovalca oddaje Znan obraz ima svoj glas. Drugače pa se Klepač že 20 let ukvarja z radijskim voditeljstvom. Vse se je začelo na Radiu Capris, zdaj pa se nadgrajuje na Radiu1. Glasbeno pot je začel v devetdesetih pri skupini Delirium. Danes pa je Klepač frontman benda Sixtynine, ki je tik pred izdajo prvega CD-ja, z naslovom You are Me. Gre za odličen, poslušljiv rock album, čigar glavna tema je ljubezen. Andrea Effe je podpisan kot producent albuma. Za “firbce”, oziroma za tiste, ki želite preveriti kako zvenijo Sixtynine, pa naslov : youtube.com/official69band .

Gustinčiča pa poznamo predvsem kot nekdanjega basista in pevca portoroške skupine Sons, ki je na Melodijah morja in sonca nastopila trikrat in leta 2007 za skladbo Vse kar imam, prejela nagrado strokovne komisije za najboljšo skladbo v celoti.
Tudi on je že dobrih 10 let pred radijskim mikrofonom. Začel je na Radiu Morje,nadaljeval na Caprisu, sedaj pa skupaj s Klepačem na Radiu1, v KinG popoldnevu, ko nasmeje Slovenijo na poti iz službe. Gustinčič je tudi vokal ozirom MC pri elektronski zasedbi Secret disco. Skupaj z DJakeom in ekipo polnijo klube po Sloveniji in tujini.

KinGa sta tudi avtorja in igralca v uspešni gledališki komediji Bruno in Giordano, v kvizu Lepo je biti star. S tema likoma, s katerima sta prejela tudi nominacijo za viktorja, pa se že vrsto let preizkušata tudi v krajših stand up vlogah. Povezujeta in vodita razne otvoritve in prireditve, skratka, mirno lahko rečem, da ju ima oder rad. In ker jima “prostega” časa ostaja na pretek, sta se odločila, da se preizkusita tudi kot pevski duet, na festivalu Melodij morja in sonca. Slavko Ivančič, pa je kriv, da je do tega sodelovanja tudi prišlo. Za svoj prvi skupni festivalski nastop sta moči združila z Marinom Legovičem, avtorjem skladbe Malo za hec in malo zares, ter tekstopiscem Leonom Oblakom.

Gustinčič, kako je prišlo do nastopa na MMS-u?
Gustinčič: Slavko je prišel na idejo, da bi bilo lepo imeni na polovično jubilejnih, 35. MMS, tudi moški duet in naju povabil k sodelovanju. Mislim, da nisva razmišljala niti eno minuto in takoj potrdila udeležbo. Za tem sva tudi sama zbrala nekaj idej, vendar res ni bilo časa za dokončno realizacijo, zato sva se obrnila na Legoviča, ki je za besedilo zaprosil dobitnika mnogih nagrad Leona Oblaka. S skupnimi idejami smo tako prišli do pesmi »Malo za hec, malo za res«, ki sva jo tudi midva vzela za svojo. Pesem sva nekako tudi soustvarila tako, da nama je postala všeč, saj lahko le tako pevec zapoje iz srca in z dušo. To se konec koncev odrazi tudi pri občinstvu. Pesem smo posneli v studiu prekaljenega glasbenika Jana Baruce, ki je odigral tudi kitarske dele, veliko podporo pri sami promociji pa nam je v končni fazi dal tudi Radio1. Tako sva na odru gostila Katjušo in Darkota iz Mosta na Soči, ki sva ju izbrala preko nagradnega natečaja in z nama sta preživela nepozaben vikend, spoznala slovensko estrado, ter videla zakulisje tako velikega glasbenega festivala, kot je MMS. Ker sva hotela ljubezen, o kateri poje pesem, predstaviti skozi različna življenjska obdobja, sta se nama na odru pridružila še Klepačev nečak Matija in njegova prijateljica Ema Zarja, pa tudi moja mama Marinka, za katero je bil to izredno velik izziv.

Kakšen je občutek stati na odru MMS -a?
Klepač: To je pač svojevrstna izkušnja. Nikoli si nisem mislil, da bom po tolikih letih petja, amaterskega gledališča, otroške animacije in podobnih nastopih stal tudi na festivalu popularne glasbe. To čisto nova izkušnja, popolnoma drugačne priprave, predvsem pa človek na takšnem festivalu začuti drugačen ritem – rekli bi lahko, da začneš dihat s festivalom in to lahko verjetno lahko potrdi vsak, ki je to preizkusil, kot izvajalec.
KinG: dejansko je to drugačna izkušnja, kot stati na odru s svojo skupino. Tukaj si pod drobnogledom cele Slovenije in še treh dodatnih publik oz. komisij. Ocenjujejo obiskovalci v Avditoriju, poleg njih pa še radijske postaje in strokovna žirija, tako da je pritisk nedvomno večji.

Klepač ti si rocker?
K: Super. Sem, če ti tako praviš.

MMS pa je pop festival?
K: To je bilo najpogostejše vprašanje (smeh). Kako lahko rocker poje na pop festivalu? Z lahkoto. Se je že zgodilo. KinGa sva zapela in bila druga.  Pa še to bi dodal. Moj pogled na glasbo je preprost. Obstaja glasba, ki mi je všeč in glasba, ki mi je malo manj všeč. Ne glede na zvrst. To ločevanje, profiliranje, fragmentiranje ustvarja samo zmedo.  Na vseh področjih. Ko bi se ljudje manj ukvarjali  s tem, kdo kam spada in več s tem, kaj lahko naredimo, da se bomo imeli boljše, bi dosti lepše in manj stresno čakali na smrt, ki mimogrede ne izbira ljudi po zvrsti. Zato je boljše, če se ne omejujemo – Rocker, poper, noger … karkoli, kakorkoli; Rad imam glasbo.

Kakšni pa so vajni načrti za prihodnost?
KinG: sedaj, ko sva videla, da tudi v pevskem smislu odlično sodelujeva, bova verjetno še kaj zapela. Morda prijava še na kakšnega od redkih festivalov, ki so ostali v našem prostoru, vsekakor pa se bova potrudila, da bova našla dovolj časa, da pripraviva, dokončava in posnameva še kakšno najino pesem. Morda Ema, skoraj sigurno pa prijava na naslednji MMS, ker sva zares uživala, saj večino izvajalcev in izvajalk poznava že od prej in je to preprosto povedano eno fantastično druženje s prijatelji in s celotno Slovenijo, s to razliko, da midva gledava v kamero, oni pa naju. Projekt Bruno in Giordano čaka na nov del razprodane gledališče predstave, ampak je to spet odvisno od časa, ki ga bova imela na razpolago.
Gustinčič: elektronski projekt Secret Disco bo letos praznoval že 9 let in počasi že razmišljamo kaj narediti za okroglo desetko, do takrat pa nas čaka še veliko datumov in dobrih žurov.
Klepač: izdaja albuma s Sixtynine, pa slovenska turneja in morda še kakšen videospot. V »skladišču«, v mojem predalu je že dovolj materiala za nov album, glede na to, da prvi še čaka na luč sveta, se bomo lahko še bolj posvetili brušenju novih pesmi.
KinG: najprej pa naju čaka novo šolsko leto, z novo radijsko sezono, ki pa se dejansko nikoli ne konča in nikoli ne začne, saj ljudje radio poslušajo skozi celo leto, vseeno pa nabirava ideje za naslednje mesece.

Sorodni članki