Študentka Turistice izbrana za govorko na konferenci zunanjih ministrov dveh celin

Študentka Fakultete za turistične študije Univerze na Primorskem Megan Božič je bila med več tisoč prijavljenimi kandidati izbrana za govorko na konferenci ob »13. srečanju zunanjih ministrov držav članic Azijsko-evropske fundacije (ASEF)«, ki bo letos med 15. in 20. novembrom potekala v Mjanmaru. Na konferenci bo spregovorila o aktualni temi Turizem in terorizem.

Slovenija je članica Azijsko-evropske fundacije od leta 2004, ko je vstopila v Evropsko unijo.  Od takrat aktivno sodeluje na letnih srečanjih, s katerimi fundacija prispeva k političnim razpravam in odpiranjem perečih tem, ki povezujejo Evropo in Azijo.

Ob rednem srečanju ministrov bo letos potekala že 8. študentska politična simulacija Model ASEM, na kateri bodo vloge zunanjih ministrov začasno prevzeli študenti. Spregovorili bodo o perečih političnih vprašanjih, ki se dotikajo obeh kontinentov. Slogan letošnje konference je »Krepitev partnerstva za mir in trajnostni razvoj«. Cilj študentske politične simulacije je, da mladi prek igre vlog, raziskav, študij primerov in reševanja praktičnih primerov okrepijo svoje diplomatske in pogajalske sposobnosti ter spretnosti javnega nastopanja in oblikovanja družbenega konsenza.

Megan Božič je študentka 3. letnika programa Management turističnih podjetij, UP FTŠ Turistice. Pravi, da se je za študij turizma odločila, ker jo že od nekdaj zanimajo mednarodni odnosi, raznolikost kultur sveta, potovanja in jeziki. »Poleg tega rada delam z ljudmi in vidim turizem, kot panogo, ki mladim ponuja veliko zaposlitvenih možnosti, doma in v tujini,« še doda.

Na konferenci bo nastopila v sklopu tematske skupine »Skupni boj proti terorizmu«, in sicer na temo Turizem in terorizem, ki je glede na dogajanje po svetu danes izjemno aktualna. Na razpis za sodelovanje na konferenci se je prijavila s svojim kritičnim pogledom na to aktualno temo ter v želji, da bi jo nova mednarodna izkušnja obogatila tako na osebnem kot na profesionalnem področju. »Ko sem izvedela, da sem sprejeta in da bom prav jaz zastopala Slovenijo na mednarodni konferenci v Aziji, sem ostala brez besed. Na razpis se je namreč prijavilo 4.200 kandidatov iz 51 partnerskih držav. Med vsemi prijavami so izbrali 150 kandidatov in med njimi sem tudi jaz. V ponos mi je, da bom zastopala svojo državo na tem velikem mednarodnem dogodku. Ta naloga mi je v izjemno čast. Pričakujem, da se bom naučila veliko novega, spoznala novo državo, imela priložnost spoznati mlade diplomate mnogih tujih držav, preizkusila svoje sposobnosti javnega nastopanja in predvsem doživela nepozabno izkušnjo, ki mi bo v prihodnosti zagotovo olajšala razumevanje odnosov med državami,« o izjemni priložnosti, ki se ji obeta, pove Megan.

Sorodni članki