Krkuča Kunekšon – Rap po istrsko

Verjetno se niti raznorazni glasbeni guruji ne morejo zediniti, kakšna naj bi bila tipična glasba istrskega podeželja, zagotovo pa rapa ne bi uvrstili v to kategorijo niti pod vplivom najmočnejših gobic. Še posebej, če ekipa pesni zgolj v narečju oz. kot pravijo sami „pu domaća“.

1. No, dajte se malo predstavit:
Trijo Krkuča Kunekšon v sestavi Dawwid, Fjore in Gazz. Prihajamo iz Krkavč, slikovite vasi v osrčju slovenske Istre. Po nekaj letih vztrajnega ˝piljenja˝ in dela v domačem studiju je izšel album z naslovom Striktno pu dumaća.

2. kako to, da ste se odločili za tako zvrst glasbe?
Rap poslušamo že od najstništva. Z leti nam je ta glasba zlezla pod kožo in postala način življenja in razmišljanja. V rapu je malce večji poudarek na besedilih in to nas je prepričalo v to zvrst, saj je v tekstih prikazana realnost taka kot je brez olepšav, pri tem pa tudi sporočilo posameznega komada pride bolj do izraza. Želimo deliti svoja mnenja in razmišljanja, pa tudi povedati poslušalcem kaj novega, še nepoznanega.

 

3. Imajo besedila kakšen globlji pomen oz izhajajo iz realnosti?
Večina besedil izraža naš pogled na svet. Z njimi želimo poslušalcu prikazati tisto, kar mi verjamemo, da je prikrita resnica in da svet ni takšen kot ga predstavljajo mediji. Npr. komad Sema, ki govori o problemih GSO; 911, s katerm želimo izraziti naše nestrinjanje z uradno zgodbo; Nisen vać siguran, s katerim se sprašujemo, če je klima še naravna ali kdo manipulira z vremenom (chemtraili). Po drugi strani imamo tudi bolj sproščena besedila, npr. Trapattona, ki govori o žganjekuhi 🙂 in Stara nadeja, ki opisuje nedelje iz našega otroštva.

4. Odločili ste se prepevati v domačem, istrskem narečju. A ni narečje (če odmislimo ljubljansko) to malo nenavadna kombinacija za rap?
Ne, ker smo mišljenja, da se je v glasbi potrebno izražati v jeziku, ki ga prakticiraš v vsakdanjem življenju. Za nas je to krkučanščina 🙂 Verjamemo pa, da je slišati nenavadno. Ko smo se prvič lotili rapat, smo rapali v slovenščini ampak nam ni zvenelo tako dobro kot kasneje, ko smo poskusili po domače. Se zavedamo, da imamo specifičen dialekt, katerega govori in popolno razume peščica, vendar smo mnenja, da se z bolj pozornim poslušanjem da razumeti bistvo.

5. Kdo vam je izdaj CD? Ste lahko računali na kakšno založbo, ali se je bilo ptorebno poslužiti samozaložbe?
Cd je bil izdan v samozaložbi, vse je šlo z našega žepa 🙂

6. Kot vidimo se mnogi glasbeniki pritožujejo, da je zadnja leta v tem segmentu vse večja kriza. CD-ji se ne prodajajo, nastopi v živo so slabo plačani. Je na splošno v Sloveniji v rapu morda kaj drugače? Deluje klubska scena?
Z lastnih izkušenj ne moremo odgovoriti na to vprašanje, saj smo še sveži 🙂 Kar smo slišali od drugih, se cd-ji prodajajo med ljubitelji rap glasbe, po domače rečeno podpiramo en drugega. Daleč od tega, pa da bi se s tem preživljali. V našem primeru cd-je podarimo, vendar se ne branimo prostovoljnih prispevkov.

7. Ali bi se radi komu zahvalalil za pomoč pri izdaji cd-ja?
Največja zahvala gre Janku in Jerneju Lisjak, prvemu za produkcijo cd-ja, drugemu za celoten grafični izgled! Ne smemo pa pozabiti tudi na vse ki nas podpirajo. HUALA USEN !!

8. In seveda za konec vprašanje: kje vam lahko sledijo? Imate spletno stran, profil facebook, youtube kanal…?
Spletne strani nimamo, Imamo facebook in youtube profil, oboje Krkuča Kunekšon.Dosegljivi smo tudi na e-mail naslovu: krkucakunekson25@gmail.com.

Sorodni članki