Ugasnili bomo luči in se pridružili pobudi Ura za zemljo

V sklopu globalne pobude v boju proti podnebnim spremembam – Earth hour ali Ura za Zemljo, bomo tudi letos v soboto, 24. marca, za eno uro ugasnili luči v izolskem starem mestnem jedru.  Ura za Zemljo je največji svetovni okoljski dogodek, ki letos poteka že enajstič. Vse se je začelo leta 2007, ko so z ugašanjem javne razsvetljave prebivalci Sydneyja poslali sporočilo svetu, da se moramo zavedati škodljivih posledic podnebnih sprememb in velikega ekološkega odtisa našega načina življenja. Že dve leti kasneje se je Ura za Zemljo vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot največja svetovna prostovoljna akcija, rezultati pa so iz leta v leto boljši. Lani je v akciji sodelovalo kar 178 držav in preko 7000 mest. V Sloveniji se je v enourno temo pogreznilo 27 občin in mest.

V soboto, 24. marca, bomo tako med 20.30 in 21.30, v starem mestnem jedru Izole ponovno ugasnili luči. Hkrati pozivamo tudi vsa izolska gospodinjstva, da v tem času izključijo luči in elektronske naprave, ki jih nujno ne potrebujejo. Na ta način bomo skupaj naredili majhen korak proti negativnim spremembam v okolju in varčevanju z električno energijo.

Za okolje skrbimo tudi kot povezana skupnost 

Spoštovanje okolju pa bo v Izoli ponovno izkazano tudi v okviru vseslovenske prostovoljske akcije Dan za spremembe, ki bo v soboto, 7. aprila 2018. Občina Izola bo skupaj z javnim podjetjem Komunala Izola ponovno pridružila akciji, ki letos že devetič poteka v okviru Slovenske filantropije. Rdeča nit akcije bo Povezana skupnost. Na ta dan prostovoljci z različnimi akcijami poskušajo narediti nekaj dobrega v svojem okolju. V občini Izola bomo tokrat aktivnosti v okviru dneva za spremembe združili z Luka Koper 5. Istrskim maratonom, ki se bo 7. aprila ob 14. uri pričel z otroškim tekom na Lonki v Izoli in nadaljeval v nedeljo, 8. aprila. V lanskoletni akciji nas je sodelovalo več kot 300 prostovoljcev, verjamemo pa, da bo akcija uspešna tudi v tem letu, saj pričakujemo več kot 1300 udeležencev, ki bodo na različne načine s prostovoljnim delom povezali skupnost in naredili nekaj dobrega v svojem okolju.

Sorodni članki