V Izoli z večjim številom obiskovalcev in turistov

V Izoli v prvi polovici leta beležimo povečano število obiskovalcev in turistov. Trend povečanega obiska naše destinacije se tako nadaljuje tudi v letošnjem letu. V obdobju januar – junij 2018 je bilo v vseh nastanitvenih enotah v Izoli zabeleženih 162.833 opravljenih nočitev. Glede na zbrane podatke s statističnega urada za prvo polovico leta 2017, to predstavlja 29 % porast opravljenih nočitev.

Največ nočitev je bilo opravljenih v hotelih. Tu je bilo v prvi polovici lanskega leta zabeleženih 101.251 nočitev, v prvi polovici letošnjega pa 108.001 opravljenih nočitev, kar skupaj predstavlja približno 7 % več v primerjavi s preteklim letom. Lani smo v prvi polovici leta našteli 60 % domačih gostov in 40 % tujih. Tudi letos smo v prvih šestih mesecih podobno kot pretekla leta našteli 59 % slovenskih gostov; sledijo jim avstrijski (13 %), nemški (7 %) in italijanski (5 %). Sicer je porast nekoliko višji pri tujih gostih: v prvih šestih mesecih nas je obiskalo 28 % več tujih in pa 21 % več domačih gostov. V prvih šestih mesecih so gostje v Izoli preživeli v povprečju 3,27 dni.

Dobri julijski statistični podatki

Tudi podatki za julij so po prvih zbranih informacijah dobri in pričajo o polni zasedenosti: opravljenih je bilo 1 % več nočitev v hotelskih namestitvah, 1 % v gostiščih in hostlih, kampi pa so na približno enakem nivoju kot lani Za sobodajalce in druge kategorije namestitvenih kapacitet na Turističnem združenju Izola v preteklih letih nismo imeli vpogleda in nismo razpolagali z vsemi podatki, zato te s prehodom na novo aplikacijo in sistemom e-poročanja, težko primerjamo z lanskim mesecem julijem. Letos je bilo julija po do sedaj zbranih podatkih v apartmajih, zasebnih sobah in nekaterih drugih kategorijah opravljenih 27.066 nočitev. Končno informacijo o številu opravljenih nočitev bomo imeli v naslednjem tednu; pričakujemo, da bo ta seveda višja, saj vsi podatki v aplikaciji še niso bili obdelani. V juliju opažamo porast čeških, madžarskih in belgijskih gostov. Razmerje domači tuji je na istem nivoju kot v prvih šestih mesecih. Povprečna doba bivanja v juliju je 3,4 dni: najdlje se pri nas zadržijo slovenski, nemški in češki gostje (v povprečju 5 dni).

Nadaljuje se pester prireditveni program

Ljubitelji filma lahko še naprej uživajo v kino predstavah na prostem: filmske projekcije pod zvezdami se v Letnem kinu Arrigoni predvajajo vsak ponedeljek in sredo. Prav tako se nadaljuje večerno dogajanje v Ljubljanski ulici: cikel koncertov Pri špini bo z glasbo napolnil četrtkove poletne večere v ulici.

Za vikend med 11. in 12. avgustom se na Lonko in v park Pietra Coppa vrača Mednarodni sejem stripov in družabnih iger Anime’, v sklopu katerega boste tudi letos lahko spremljali različna tekmovanja, se udeležili delavnic in predavanj ali pa se prepustili zvokom japonske glasbe.

Ta vikend bo zadišalo po domači šalši. Na tradicionalni Šalšijadi se bodo domači kuharji pomerili v kuhanju paradižnikove omake na star istrski način. Kuharske skupine bodo ob koncu ocenjevanja pripravile še špagete, ki jih bodo s svojimi šalšami ponudile obiskovalcem.

Na prvo septembrsko soboto se bo odvil podoben kulinarični dogodek: Bazilikijada, 15. septembra pa Čiliada.

V začetku septembra na TZI pripravljamo akcijo Dnevi domačih školjk, ki bo podobno kot Dnevi domačih pedočev združila lokalne gostince. Pridelke lokalnih kmetov lahko še vedno vsako sredo in soboto kupite na tržnici Ruba sz moje njive. Ob sobotah se nam kdaj pridružijo še drugi pridelovalci oz. izdelovalci izolskih produktov povezanih z morjem in istrsko zemljo.

Sicer pa se v Izoli najbolj veselimo velike poletne fešte – Ribiškega praznika, ki nas čaka za vikend 17. in 18. avgusta. Poleg morskih jedi nas bo na Lonki in Velikem trgu spremljala glasba različnih zasedb. Ponovno bomo v pristnih morskih okusih lahko uživali na Pomolu izolskih okusov, obeta se otroški program, oder talentov in pester sobotni športni program. Tudi sicer bo praznik potekal v duhu ribištva in ladjedelništva, za kar bo poskrbel program Mala barka 2. Ribiški praznik je namreč deloma sofinanciran iz projekta Mala barka 2 v katerem sodelujeta tako Občina Izola kot TZI, slednji pa skrbi za ohranjanje pomorske dediščine območja severnega Jadrana.

25. avgusta Hotel Delfin in Hangar bar pripravljata 4. Beerfest in že tradicionalni Blues & Rock Festival. Septembra pa na morje prvič prihaja festival Svetlobna gverila. Od 7. do 29. septembra 2018 bo Izolo osvetlila serija svetlobnih postavitev slovenskih in tujih umetnikov, s pomočjo katerih se bo mestno središče spremenilo v domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi.

Turistično združenje Izola

Sorodni članki