Tiasha & The Band – “Nismo jukebox!”

V obdobju, ko postajajo akustični koncerti vse bolj popularni, ko je vse večje povpraševanje po ‘lounge’ in ‘wine’ barih, ko postaja glasba del neke zaključene celote v okviru kulinaričnih, vinskih ali drugih dogodkov, se postavljajo v ospredje akustične skupine, kakršna je tudi Tiasha & The Band. Njihova pevka Tjaša Abram pojasnjuje, kje nastopajo in kako si utirajo pot v svet glasbe.

Kako bi na kratko opisali skupino Tiasha & The Band?

“Tiasha & The Band je skupina, ki igra pretežno priredbe popularne glasbe v angleškem jeziku, nekaj pa tudi v italijanskem in slovenskem. S svojo inovativnostjo, predanostjo in široko paleto skladb se približamo tako romantični kot rokerski duši. Čeprav bi iz našega imena lahko sklepali drugače, šteje skupina le tri čistokrvne Kraševce: Tjaša Abram v vlogi vokala, Matej Husu na kitari in Ado Krpan s cajonom (perujski boben v obliki lesene škatle). Ime se je ohranilo od prvotne zasedbe, ki je takrat štela šest članov, ampak to je druga zgodba.”

Kakšna je vaša vizija? Se s časom spreminja?

“Naša vizija ostaja vse od začetka zasedbe enaka. Ljudi želimo očarati s svojo drugačnostjo, inovativnostjo in v njih vzbuditi zanimanje za takšno vrsto glasbe.”

Kaj je vplivalo na izbor zvrsti?

“Menim, da je pomembno slediti svojim željam ter intuiciji in igrati oz. peti skladbe, v katerih uživaš. To navsezadnje opazi tudi občinstvo. Včasih naletimo na pripombe, češ da je treba izbor glasbe bolj približati željam občinstva, torej postati neke vrste ‘jukebox’, ki preigrava vse povprek od hitov iz ex Jugoslavije do Eda Sheerana, pa morda zraven še kakšno ‘govejo’. Menim, da je bolj pomembno usmeriti svojo energijo v eno samo zvrst in potem iskati primerne lokacije nastopov.”

Verjetno pa je občasno le potrebno narediti kompromis med vašo vizijo in željami občinstva?

“Gotovo je zelo pomembno narediti kompromise med svojimi željami ter željami občinstva, vendar navsezadnje glasba, ki jo ustvarjaš, nekako sama po sebi narekuje ciljno občinstvo, ki pa v našem primeru vsekakor ni pijano ali omamljeno, željno divjanja in norenja. S tem nikakor nočem podcenjevati takšnih vrst zabave. Menim le, da to občinstvo ni primerno za našo glasbo. Nikakor ne bi uspeli zadovoljiti njihovih želja in obratno.”

Kje torej igrate? Kje si vašo glasbo želijo poslušati?

“Zaradi svoje drugačnosti iščemo temu primerne lokacije, kamor glasnost in divjanje ne sodita. Tako smo npr. odlična spremljava pri odprtjih, poročnih obredih, kulinaričnih in vinskih dogodkih, v ‘lounge’ in vinskih barih, igralnicah ter podobno.”


tiasha1

Zadnja leta je opaziti vedno več narodnozabavnih skupin, ki med drugim postrežejo tudi z zelo kakovostnimi videospoti. Kako gledate na to zvrst?

“Res je. Tudi sama poznam katero izmed teh skupin in seveda ji lahko le čestitam. Narodnozabavna glasba je bila od nekdaj zelo dobro sprejeta, čeprav predvsem pri starejših generacijah, zadnja leta pa opažam, da ponovno prihaja v modo pri mladih, kar me mogoče malo preseneča. To zvrst glasbe sicer spremljam že od malih nog, saj je moj oče njen pravi oboževalec. Nikakor ne gledam nanjo zviška, vendar je ne vidim med svojim izborom najljubših. Toliko manj bi se videla v vlogi pevke takšne skupine. Vsekakor bi jo pa pogrešala pri vaških običajih kot npr. pust, ki je na Krasu še vedno zelo živo ohranjen.”

tiasha3

 

Ste kdaj razmišljali o nastopu na kakšnem festivalu? Denimo Slovenska popevka ali MMS?

“Iskreno povedano, o tem še nisem razmišljala. Smo pa kot ekipa odprtega duha in si ne zapiramo poti. Čas bo mogoče pripeljal tudi avtorske skladbe in posledično drugačne želje, kot jih imamo trenutno, ko preigravamo skladbe svetovno znanih avtorjev. Navsezadnje je lahko takšen festival odskočna deska, ki prelevi veselje in konjička v nekaj bolj resnega. Pustimo se presenetiti.”

Kje vas lahko najdemo v prihodnje?

“Za seboj imamo pestre mesece, december je bil čisto zapolnjen. Ta mesec šele začnemo z dogovarjanji za naprej. Lahko pa vam zagotovimo, da nam boste lahko prisluhnili v primorskih igralnicah, kjer smo sicer že večkrat nastopali, pa tudi v raznih barih po Primorskem, saj imamo nekaj ‘špilov’ že dogovorjenih.”

Tiasho s svojim bandom pa najdete še tukaj:

 

Sorodni članki