Piran je bogatejši za nov multimedijski muzej in kulturno središče

Ob občinskem prazniku Občine Piran je včeraj, v nedeljo, 11. oktobra 2015, vrata slovesno odprl Mediadom Pyrhani, multimedijski muzej in kulturno središče Pirana, ki se nahaja na Kumarjevi ulici 3 v Piranu (bivši godbeni dom).

 Mediadom Pyrhani vzpostavlja nove trende v kulturni ustvarjalnosti, izboljšuje dostopnost do informacij kulturnega značaja in spodbuja vseživljenjsko učenje kot osnovo medgeneracijskega dialoga.

 »Nova infrastruktura za kulturno dejavnost bo spodbujala in gostila vse oblike človekove ustvarjalnosti. Omogočala bo učinkovito in prijazno povezovanje mesta s kulturo in ustanovami, ki se ukvarjajo z dediščino, naši gostje pa se bodo lahko prek vrhunske medijske razstavne poti odpravili tudi na potepanje po Piranu iz preteklih stoletij. Zagotovo pa bo našo bogato kulturno dediščino tudi v prihodnje najbolj učinkovito varovalo naše bogato kulturno življenje,« je na odprtju povedal župan Občine Piran Peter Bossman in dodal, da ga veseli, da bo »z našo novo pridobitvijo upravljala Zveza kulturnih društev Karol Pahor Piran, ki že dolga leta izvrstno povezuje in organizira kulturne dejavnosti v mestu. Prepričan sem, da se bo izkazala tudi pri novih nalogah, povezanih z mreženjem kulturne ponudbe Pirana.«

 Občina Piran je prostore izjemnega arheološkega pomena v celoti namenila kulturnemu programu javnega značaja s poudarkom na prepletanju in interakciji različnih kulturnih vsebin in področij v povezavi s turizmom ter razvoju novih kulturnih potencialov, sodelovanje z obstoječimi kulturnimi akterji in ustanovami ter bogato samostojno produkcijo razstav, festivalov, premiernih uprizoritev itd.

 Programsko vsebino Mediadoma Pyrhani sestavljajo trije sklopi:  

–    vrhunska medijska razstavna pot, ki Piran skozi zgodovino prikazuje z novimi pristopi, kot sta 3D tehnologija, animirani film, interaktivne pedagoške igre, idr.

–   mreženje kulturne ponudbe v Občini Piran s postavitvijo Centra za povezovanje različnih kulturnih dejavnosti, vsebin in področij, ki omogoča razvoj novih             kulturnih potencialov, sodelovanje z obstoječimi kulturnimi akterji in ustanovami ter bogato samostojno produkcijo razstav, festivalov, premiernih uprizoritev itd.

–   sodobno opremljena infrastruktura za kulturno dejavnost, ki je namenjena različnim ciljnim skupinam.

 Mediadom Phyrani je Občina Piran prenovila z nepovratnimi sredstvi, ki jih je večinsko zagotovila Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, delno Ministrstvo za kulturo iz proračuna RS Slovenije, približno 5 odstotkov pa Občina Piran. Mediadom Pyrhani je bil najboljši projekt izmed vseh 57, ki so bili prijavljeni na razpis ministrstva RS za kulturo iz leta 2013.

 Celotna investicija je znašala 1.100.000 €.

Mediadom Pyrhani se nahaja v objektu nekdanjega Godbenega doma Piran, ki ga je občina začela prenavljati že leta 2007 z namenom ureditve prostorov za glasbeno šolo. Med odstranjevanjem starega tlaka so bile nepričakovano odkrite podzemne strukture, ki so postale predmet arheoloških raziskovanj. Objekt je tako v več ločenih etapah gostil arheologe. Izvedeni so bili sondažni izkopi na širšem tlorisnem območju objekta. Še zlasti zanimivi so bili nepričakovano odkriti do tedaj zakopani podzemni kamniti obokani prostori. Arheološka odkritja so gradnjo zavlekla in Občina Piran je na podlagi novih arheoloških dejstev pridobila nov konservatorsko-restavratorski projekt, na podlagi katerega je bila na novo narejena projektna dokumentacija in novo gradbeno dovoljenje. Iz prvotno predvidenih prostorov za glasbeno šolo smo tako prav zaradi arheologije spremenili namen objekta v interaktiven multimedijski muzej.

 Gradnjo je izvajal na javnem razpisu izbrani izvajalec Planinvest, d. o. o. iz Portoroža, ki je najprej izvedel sanacijo in utrjevanje temeljev z obetoniranjem ter injektiranje zidov. Zidovi so proti vlagi dodatno zaščiteni s hidrofobno zaščito, pri čemer se zidove napoji s snovmi, ki preprečujejo kapilarni dvig vlage iz vlažne zemljine. Objekt je dobil novo stropno ploščo, preko občutljive arheologije pa je položena kovinska konstrukcija, po kateri poteka lesena razstavna pot, ki s steklenimi vložki opozarja na pomembnejše arheološke najdbe.

Poleg gradbincev so bili med gradnjo stalno prisotni konservatorji restavratorji, ki so skladno z navodili zavoda za varstvo kulturne dediščine Piran in arheologi natančno restavrirali ostaline. Pritlični in zlasti kletni prostori so v celoti ohranili originalne materiale. Restavratorski center iz Ljubljane je poskrbel, da je v objektu svoje mesto dobil originalni sramotilni steber, ki je bil restavriran in prenešen z Ribiškega trga pri Akvariju, kjer je nameščena replika originalnega stebra iz 13. stoletja.

 Gradbeno restavratorskim posegom je sledila sodobna multimedijska oprema, ki obiskovalcem približa kulturo in nastanek kraja skozi zgodovinska območja pa vse do danes. Na multimedijskih zaslonih tako lahko spremljamo zgodbo o nastanku obzidja, o solinah, mnogih kulturnih in sakralnih spomenikih preko krajevnih legend. Iz pritličja nas pot skozi meglico fog screena in multimedijske projekcije popelje v nadstropje, kjer poleg zaslonov obiskovalce pričaka 3D film Pirana od nekoč do danes, otroci pa interaktivno z gibi rok s pomočjo kinect tehnologije računalniške igrice spoznajo najpomembnejše kulturne spomenike.

 Od kod ime Mediadom Pyrhani?

 Ime smo izbrali skupaj s pokojnim poznavalcem zgodovine tega območja Albertom Pucerjem iz Pokrajinskega muzeja. Mediadom v imenu poudarja multimedijske sodobne tehnologije, ki bodo v pomoč obiskovalcem pri odkrivanju zgodovine, arheologije in arhitekture razvoja mesta Piran, dom pa odprtost do različnih kulturnih vsebin, ki se bodo v objektu lahko predstavile. Ime Pyrhani pa izhaja iz historičnega imena mesta Piran.

Ime Mediadom Pyrhani tako odraža vsebino objekt samega, ki povezuje zgodovino in sodobno multimedijsko prezentacijo, zanimivo za vse generacije.

 V uradnem delu programa, ki ga je režiral Igor Jelen Iggy, so nastopili Nuška Drašček, Anika Horvat in Jure Lesar, FB Acrobatics ter plesalka in pantomimika Plesnega teatra Igen Celje. Prireditev je povezoval Iztok Gustinčič.

IMG_5998Foto: Nataša Fajon

VIR: OBČINA PIRAN

 

Sorodni članki