Pirina pašta s panceto in ledenko

Ta recept mi je zaupala prijazna gospa, v trgovini, ko je izbirala pašto. Takoj se mi je zazdel nekoliko neobičajen in zato sem ga takoj preizkusil. Popolno presenečenje! Hiter je in primeren za kosilo med tednom, ker je nevsakdanji pa tudi za nedeljsko ali drugo predjed.

Najprej pripravimo vse sestavine. Pirino pašto, mi smo izbrali njokce, seveda pa lahko tudi katerokoli drugo. Dobro domačo panceto, olivno olje, začimbe, maslo, sir in solato. Ledenko!

Pristavimo lonec z osoljeno vodo in ko zavre vanj vržemo pašto, ki naj se kuha predpisan čas. Pazimo, da se ne razkuha. Med precejanjem, obvezno spravimo malo vode v skodelico ali kar v loncu, kjer smo kuhali, saj jo bomo morda potrebovali za redčenje omake pred serviranjem.

Medtem ko se pašta kuha, narežemo panceto na drobne koščke in jo prepražimo na olivnem olju. Čez stresemo na trakce narezano ledenko in vse skupaj nekoliko pražimo. Ne predolgo, le toliko, da solata malce popusti.

Po potrebi solimo in popramo (običajno ni treba, saj panceta vse opravi namesto nas) in na koncu dodamo žlico masla. Čez vržemo skuhano pašto, premešamo in po lastni presoji dodamo nekaj vode, ki smo shranili ob odcejanju pašte.

Serviramo toplo, z nekaj kvalitetnega ribanega sira (parmezan, pecorino, grana…). Nekaj listov ledenke oblikujemo v posodico in vanjo položimo kupček pašte. Po želji lahko okrasimo še s srcem ledenke, ki smo ga pred rezanjem prihranili prav v ta namen.

Pa dober tek!

 

 

Sorodni članki