Lipica bo po dokončanju del veliko lepša

LIPICA – Lipica je v zadnjem letu eno samo gradbišče. Vlada Republike Slovenije je za ta slovenski turistični biser namenila kar sedem milijonov evrov (nekaj tudi iz evropskih sredstev).

Določena dela so že dokončana, in sicer osrednje dvorišče ter razne ograje in suhozidi, obnovljena pa sta tudi oba hleva. Trenutno potekajo še dela na cestah, ki vodijo v oz. iz območja kobilarne. Tako bo obnove deležen tudi drevored proti Sežani, ki je do sedaj bil problematičen zaradi svoje ozkosti. No, drevored bo ostal ozek tudi po obnovi, le da bo po novem ta cesta enosmerna. Iz Sežane se bo proti Lipici šlo po omenjenem drevoredu, iz Lipice v Sežano pa bo treba prevoziti tri kilometre več skozi Lokev.
lipica_obnova2

Tudi Tržaški drevored bo popolnoma prenovljen in ponovno usposobljen za promet, seveda ne za avtomobile. Za to cesto je v načrtu, da bi postala glavna vstopna točka za obiskovalce, s tem da bi se vozila pustilo pred posestvom, nato pa bi se obiskovalci do kobilarne zapeljali s kočijo ali mogoče celo z električnim avtobusom.

A to še ni vse. Tudi razni kali, manjše poti, ledenica in vrtovi bodo prenovljeni in polepšani. Osrednja lipiška graščina pa bo po obnovi večnamenska. Tudi vsa javna razsvetljava in čistilna naprava bodo novi.

Zelo pozitivno in pohvalno. Kako pa se bo razpletlo v zvezi z lastništvom in s samo finančno problematiko poslovanja kobilarne in gostinstva, pa se še vedno ne ve. Bo ostala Lipica še vedno pod državo? Bo država Lipico celo uporabljala za protokolarne potrebe? Ali pa se bo mogoče našel nek tuji kupec s svojimi interesi in drugačnimi načrti?
lipica_obnova

Sorodni članki