Občina Piran rešuje problematiko tranzitnega prometa na lokalnih cestah

Na Občini Piran so z namenom, da v čim večji meri preprečimo zastoje na lokalnih cestah, ki otežujejo vsakdanje življenje naših občanov na lokalnih cestah pred kratkim prepovedali tranzitni promet. S tem namenom so postavili ustrezno vertikalno signalizacijo, ki dovoljuje na cestah, ki se priključujejo na cestno omrežje preko državnih cest Valeta–Sečovlje in Koper–Dragonja, le lokalni promet.

Poleg ukrepov na področju postavitve nove vertikalne prometne signalizacije so dobili v teh dneh že prve povratne informacije s strani Prometno informacijskega centra, kjer pomagajo pri obveščanju podjetji, ki upravljajo z navigacijskimi sistemi in aplikacijami, da je tranzitni promet na lokalnih cestah, s katerimi upravlja Občina Piran, prepovedan. S tem namenom so tovrstnim podjetjem poslali še dopis župana, kjer jih prosi, da iz svojih navigacijskih sistemov, ki v primeru zastojev na glavnih državnih cestah preusmerjajo svoje uporabnike na naše lokalne ceste, tovrstne ceste izločijo.

Hkrati s tem so na Občini Piran organizirali tim študentov in dijakov, ki bo na najbolj prometno obremenjenih odsekih lokalnih cest od današnjega dne naprej do konca avgusta vsak petek, soboto, nedeljo in ponedeljek opozarjali tranzitne voznike na novo prometno ureditev. Študenti in dijaki bodo prisotni na vseh ključnih priključkih iz državnih cest na lokalne. Hkrati s tem bodo vse nove prometne znake opremili z dopolnilnimi tablami, ki bodo opozarjale udeležence v cestnem prometu na višino globe (200 eur), ki jo lahko dobijo ob neupoštevanju nove prometne ureditve.

S tem verjamejo, da bomo z vsemi temi ukrepi v času turistične sezone na občinskih lokalnih cestah zmanjšali tranzitni promet in bistveno pripomogli k pretočnosti in varnosti prometa za naše občane in da se bodo razmere na lokalnih cestah na področju Sečovelj, Dragonje, Svetega Petra, Nove Vasi, Padne ter ostalih zaselkov izboljšale in omogočile našim krajanom znosnejše življenje v smislu prometne pretočnosti, varnosti in akustičnega ter emisijskega onesnaževanja.

Kaj je lokalni promet?

To je promet motornih vozil, ki imajo na tem območju izhodišče ali cilj, promet motornih vozil, katerih vozniki, lastniki ali imetniki pravice uporabe imajo na tem območju stalno ali začasno prebivališče, promet motornih vozil, ki so v lasti oziroma v uporabi pravne ali fizične osebe, registrirane za opravljanje prevozov, ki ima na tem območju sedež, podružnico ali urejeno parkirišče, ter za avtošole, ki imajo na tem območju sedež, podružnico ali urejeno parkirišče. (KOT TO DOLOČA 37. ČLEN ZAKONA O CESTAH)

Na katerih cestnih odsekih velja nova prometna ureditev?

LC št. 312 071 Valeta – Lucan

LC št. 140 051 Lucija – Malija,

LC št. 312 091 Vinjole – Nožed,

LC št. 140 021 Seča – Korte,

JP št. 813 441,

LC št. 312 031 Marička – Korte,

LC št. 312 021 Sečovlje – Lonzan – Dragonja

LC št. 312 251 Orešje – Padna,

LC št. 312 241 Pesjanci – Sv. Peter,

LC št. 312 231 Dragonja – Sv. Peter – Nova vas,

LC št. 177 242 Dragonja – dolina Dragonja.

Sorodni članki