Javni poziv za udeležbo na 43. festivalu Melodij morja in sonca

Avditorij Portorož – Portorose sporoča, da je objavljen javni poziv za udeležbo na 43. festivalu Melodije morja in sonca, ki bo 6. julija 2024. Dokumentacija je objavljena na spletni strani organizatorja www.avditorij.si v zavihku MMS. Glasbeniki lahko svojo prijavo oddajo do polnoči 10. aprila prek spletnega obrazca https://avditorij.si/si/mms/prijava.

Kaj prinaša 43. festival MMS
Na festival se bo iz javnega poziva uvrstilo 11 pesmi. Dobrodošla novica je tudi nadgradnja nagrade strokovne žirije – nagrada Danila Kocjančiča, ki bo z letošnjim letom dobila širše, manj omejujoče pojmovanje in s tem tudi večjo veljavo – z njo se namreč ne glede na starost oz. mladost nagrajuje najbolj obetavnega avtorja ali izvajalca na festivalu, kar dobesedno združuje možnost priznanja dobri glasbi, dobremu besedilu ali dobremu nastopu.

O novih nagradah in povabljenih izvajalcih

Med novostmi letošnjega, 43. festivala MMS je zagotovo prevetritev sistema povabljenih izvajalcev oz. skladb in posebne nagrade, ki bodo od sedaj s tem povezane. Povabljeni izvajalci bodo od sedaj trije. Podeljene jim bodo posebne nagrade, ki obenem utemeljujejo vabilo. Te nagrade so: »MMS Legenda«, ki jo prejme povabljeni izvajalec zaradi svojega preteklega uspeha ob udeležbi na festivalu ali pa v letih za tem; »MMS Avtor«, ki jo prejme povabljeni večkrat nagrajeni ali zmagovalni avtor iz preteklosti festivala (avtor je lahko tudi sam nastopajoči ali pa se odloči za izvajalca, ki ga bo z njegovo pesmijo zastopal); ter  »MMS Bodočnost«, ki jo prejme povabljeni izvajalec, ki je v preteklem letu naredil opazen preboj ali dosegel večji uspeh na slovenski glasbeni sceni. Ker teh nagrad ni možno izglasovati, nosijo tudi posebno noto prestiža, saj gre za priznanje izvajalcu ali avtorju, ki ga ni možno dobiti na noben drug način, obenem pa zagotavlja mesto na festivalu. Pesmi povabljenih izvajalcev se ravno tako, kot vsi ostali, potegujejo za Veliko nagrado MMSa in za nagrado Danila Kocjančiča; slednji niso izvzeti iz ocenjevanja strokovne žirije, žirije radijskih postaj in najpomembnejše –  žirije, ki jo s svojimi glasovi sestavlja občinstvo doma in v Amfiteatru.

»To je zamisel, o kateri sem dolgo razmišljal, kot preskok v utemeljitvi prisotnosti povabljenih izvajalcev, ki obenem lahko omogoča povratek nekaterih izredno znanih in priljubljenih imen iz bogate preteklosti MMSa in hkrati razširja število recimo temu »razpoložljivih« mest za prijavljene izvajalce iz 10 na 11.« je poudaril Andrea F, umetniški vodja festivala MMS.

Umetniško vodstvo festivala MMS prevzel Andrea F

»Z veseljem, a tudi z odgovornostjo, sem sprejel vlogo Umetniškega vodje festivala in se za izkazano zaupanje zahvaljujem Organizacijskemu odboru in vodstvu Avditorija ter Občini Piran-Pirano. Gre za konkretizacijo, seveda z nekaj več uradnih pooblastil, že dolgoletnega utečenega dobrega sodelovanja in svetovanja z Organizacijskim odborom MMSa in nosilci projekta MMS. Poleg letošnjih novosti, ki na to že nakazujejo, mislim, da je zame pomembna in prioritetna naloga ravno ta, da razmišljam o razvoju in o glasbeni kakovosti MMSa, skupaj z ohranjanjem in poudarjanjem njegove severno-jadranske specifike ter že zgodovinskega pomena in veljave v tem prostoru. Hkrati pa je del te moje vloge pri samem festivalu tudi ta, da s svojimi predvsem glasbenimi, producentskimi in nenazadnje uredniškimi izkušnjami sodelujočim izvajalcem in avtorjem zagotavljam sogovornika, ki »govori njihov jezik« in zelo konkretno razume njihove morebitne želje, dvome ali težave.«

O drugih spremembah/novostih
Sodelujoči na letošnjem MMSu bodo zagotovo z veseljem opazili, da smo v Organizacijskem odboru uspeli doseči rahel dvig denarnih nagrad, kakor tudi višine povračila materialnih stroškov sodelujočim. Seveda bi si vsi, z nami vred, želeli Hollywoodske ali pa Sanremske finančne zmogljivosti, a se zavedamo inflacije in višanja cen praktično vsega v naši državi, zato smo s tem skušali sodelujočim na festivalu še vsaj malo bolj priti naproti.

In za konec še osvežitev spomina na lanske zmagovalce: Na 42. festivalu MMS je Veliko zmago slavil Gregor Ravnik s skladbo Torek, ki so jo soustvarili Marko Hrvatin in Mitja Bobič (glasba), Gregor Ravnik (besedilo). Nagrade strokovne žirije pa so prejeli: Petra Zore in Bomb Shell za skladbo Potujem (najboljša glasba), Matjaž Romih iz BosaZnova za skladbo Običajen par (najboljše besedilo) in Booom! za skladbo Portoroško sonce (nagrada Danila Kocjančiča).

Sorodni članki