Gramatik na Festivalu Portorose in July

Priznani glasbeni ustvarjalec Denis Jašarević, ki je svetovne odre osvojil pod umetniškim imenom Gramatik, se s svojim edinstvenim glasbenim spektaklom vrača domov na portoroško obalo. Njegov nastop bo vrhunec Festivala Portorose in July, ki se bo odvijal 30. junija 2024 na velikem odru portoroške plaže.

Portorožan Denis, ki se je s svojimi glasbenimi inovacijami v elektro hip hopu, glitchu in dubstepu povzpel na odre tako prestižnih festivalov, kot so Coachella, Lollapalooza in Red Rocks, se bo prvič po mnogih letih profesionalne poti predstavil tudi svojim domačim oboževalkam in oboževalcem.

S festivalom, ki smo ga Portorose in July poimenovali prav po Gramatikovem nepozabnem hitu, Občina Piran začenja novo poglavje projekta oživljanja turističnega utripa destinacije, ki so jo v zadnjih nekaj mesecih že uspešno prebudili Alexia, Magnifico in Gabry Ponte.

Poleg Gramatika, bodo na festivalu Portorose in July nastopili tudi drugi lokalni glasbeni ustvarjalci, kot so Teo Collori & Momento cigano, Gisaza, Benjamin Shock Live & guests ter Brale. Skupaj bodo ustvarili drugačen večer, kot jih je bil vajen Portorož doslej, in z raznolikostjo glasbenih izrazov poskrbeli za povsem novo glasbeno doživetje ob obali.

Vstopnice za dogodek bodo na voljo v predprodaji od 21. marca 2024 na  spletni strani Entrio.  Organizator koncerta je Avditorij Portorož, s podporo Občine Piran, Turističnega združenja Portorož in Okolja Piran.

Festival bo organiziran s trajnostnim pristopom, pri čemer bodo organizatorji sledili smernicam za zmanjšanje vplivov na okolje. Občina Piran se pridružuje prizadevanjem za trajnostne prakse, ki odražajo zavezanost k zelenemu načinu življenja.

Vabljeni, da se pridružite in ustvarite nepozabno noč na portoroški plaži z Gramatikom in lokalnimi glasbenimi talenti!

Denis Jašarević – Gramatik: elektronski glasbeni ustvarjalec

Denis Jašarević, bolj znan kot Gramatik, se je rodil 19. oktobra 1984 in odraščal v Portorožu. Njegova glasbena pot se je začela pri rosnih treh letih, ko je poslušal ameriški funk, jazz, soul in blues prek sestrinih kaset. Sčasoma se je poglobil v svet hip-hopa, kjer ga je navdušila glasba umetnikov, kot so DJ Premier, Guru, RZA in Dr. Dre.

Pri 13 letih je Jašarević začel ustvarjati hip-hop glasbo na svojem osebnem računalniku. Ko je začel deliti svoje skladbe prek spletne trgovine z glasbo Beatport, je pridobil sledenje v Združenih državah in Evropi. Beatport je postal njegov vstop v svet elektronske glasbe, ki mu je prinesel prvega ameriškega agenta, Hunterja Williamsa.

Po podpisu pogodbe s svojo novo agencijo se je Gramatik preselil v New York. Leta 2008 je izdal svoj prvi studijski album “Expedition 44” in decembra istega leta svoj drugi studijski album “Street Bangerz Vol. 1”. SB1 je kar šest mesecev kraljeval na Beatportovi lestvici Top 100 Chill Out. Ta uspeh je presenetil mnoge v glasbeni industriji.

Gramatik se je znašel med nominiranci za “Best Chill Out Artist” na Beatport Music Awards leta 2010. Leta 2012 pa je osvojil kar tri nagrade za “Best Track”. Njegovo delo je tako dobilo priznanje in poudarilo njegov vpliv v svetu elektronske glasbe.

Leta 2013 je Gramatik ustanovil svojo glasbeno založbo Lowtemp Recordings, ki je postala odskočna deska za številne nadarjene ustvarjalce. Leta 2017 pa je zagnal svojo kriptovaluto GRMTK in tako postal eden prvih glasbenikov, ki je ‘tokeniziral’ svojo intelektualno lastnino.

Pesem “Aymo” v izvedbi Gramatika in Balkan Bump je zazvenela v oglasu za Porsche na Super Bowlu leta 2020, kar je dodatno okrepilo njegovo globalno prepoznavnosto. Leta 2021 je bil med prvimi glasbeniki, ki so izdali celotne glasbene NFT-je (žetone za digitalne umetnine). V istem letu sta Gramatik in Luxas izdala “Synthopia”, popolnoma generativen NFT glasbeni projekt.

Leta 2023 je Gramatik ustvaril glasbo za komedjanta Andrewa Shulza, ki se predvaja tik preden stopi na odre svoje Life Tour turneje. Ta poteza je izpostavila Gramatikovo vsestranskost in prispevala k njegovemu vplivu na svet glasbe.

Sorodni članki