Košarka: Sixt Primorska prvaki lige ABA 2

Košarkarji Sixt Primorske so poskrbeli, da bo Slovenija tudi v prihodnji sezoni v elitni Ligi ABA imela dva predstavnika. Klub, ki obstaja šele tretjo sezono, je brez napake odigral končnico Lige ABA 2 in si izboril prvoligaško mesto. Na tretji tekmi finalnega niza je še tretjič, tokrat v gosteh s 66:61, ugnal makedonski MZT Skopje Aerodrom.

Koprski tigri so v tej sezoni pod vodstvom Jurice Golemca osvojili že tretjo lovoriko – v sezono so vstopili s svojim prvim superpokalnim naslovom, februarja pa v domači Areni Bonifika ubranili lovoriko Pokala Spar -, a ima zadnja največjo vrednost, saj jim od konca poletja dalje prinaša obračune z najuglednejšimi klubi iz regije.

Koprsko moštvo je tekmo v makedonski prestolnici začelo nekoliko nervozno. Napad mu ni stekel povsem tako kot na uvodnih dveh tekmah, kar je gostiteljem iz Skopja omogočilo, da so dobili sploh prvo četrtino v letošnjem finalnem nizu (21:19). Po vrnitvi na parket so bili tigri vendarle bolj učinkoviti in počasi začeli postavljati stvari na svoje mesto. S košem Ivana Marinkovića ter trojko Corina Henryja so slabih sedem minut pred glavnim odmorom povedli za štiri točke (27:23). Sledila je hitra minuta odmora domače klopi, ki je zaustavila delni niz koprske zasedbe z 8:0, ne pa tudi vrnila MZT v ospredje.

Prednost petih točk iz uvodnih 20 minut (39:34), so koprski tigri takoj po vrnitvi na parket podvojili (44:34), za najvišjo prednost 13 točk (56:43) pa je s trojko preko rok dveh tekmecev ob zvoku sirene tretje četrtine poskrbel Lance Harris.

Tedaj se je zdelo, da so košarkarji MZT-ja dotolčeni, a se ti niso predali. 53 sekund pred koncem so se približali le na točko zaostanka (62:61), nakar je Žan Mark Šiško strelski post prekinil s polaganjem, Marjan Čakarun je v obrambi z blokado ustavil poskus gostiteljev, kapetan Alen Hodžić pa s košem za 66:61 sedem sekund pred koncem rešil vprašanje zmagovalca.

Marko Jagodić Kuridža, ki je bil izbran za najkoristnejšega košarkarja sezone, je na tretji tekmi je dosegel 17 točk (met za dve 4:9, trojke 2:3) ter zbral 14 skokov. Štirinajst točk je prispeval Harris, deset pa Šiško (7 podaj).

Po treh (finalnih) tekmah v štirih dneh tigre čaka nekoliko več počitka. Sedaj jim preostajajo le še nastopi v državnem prvenstvu. V Ligo Nova KBM za prvaka se vračajo v ponedeljek, ko bodo ob 18. uri v domači Areni Bonifika gostili zasedbo Hopsov s Polzele.

Sorodni članki