Zaključen projekt Primorci beremo

Primorci beremo je projekt spodbujanja branja slovenskih avtorjev, pri katerem sodeluje devet primorskih knjižnic. Med slovenskimi bralci prevladuje splošno prepričanje, da domači avtorji niso dovolj zanimivi za branje, in raje segajo po tujih naslovih. S to akcijo je primorskim knjižnicam deloma uspelo to prepričanje spremeniti, saj so bralci, ki sodelujejo v projektu, začeli množično prebirati slovenske avtorje in se vsako leto znova veselijo bralnih seznamov projekta.

Letos je projekt Primorci beremo potekal trinajstič zapored. Od 23. aprila do 8. novembra 2019 so imeli naši bralci čas, da preberejo vsaj 5 proznih in eno pesniško knjigo, če želijo projekt uspešno končati in biti deležni priznanja na zaključni prireditvi, ki se bodo v kratkem odvijale v sodelujočih knjižnicah. Letos je bilo z oznako Primorci beremo prebranih kar 8616 knjig, kar je za cca. 10 % več kot lani. Vseh sodelujočih bralcev in bralk v projektu je bilo 1020 (prvič je projekt prestopil mejo 1000 sodelujočih bralcev). Tistih, ki so uspešno zaključili projekt, pa je bilo 845.

Med najbolj branimi knjigami so bile: Leninov park  – Tadeja Goloba, Belo se pere na devetdeset –   Bronje Žakelj, Sodni dnevi – Petra Čeferina in Vasje Jagerja, Južni veter – Marjana Tomšiča, Otok – Avgusta Demšarja, Na stara leta sem vzljubil svojo mamo – Dušana Jovanovića, Pusti otrokom, naj se smejejo – Azre Širovnik, Na boljše – Damjane Bakarič in Ko ima življenje žur – Minke Gantar.

Knjižnice bodo ob zaključku projekta priredile dogodke, na katerih bodo bralci prejeli priznanja in nagrade v družbi avtorjev knjig. Tržaški pisatelj Marko Sosič bo z romanom Kruh, prah gost v goriški knjižnici 19. novembra, v lucijski pa 21. novembra. Avtorica knjižne uspešnice Belo se pero na devetdeset Bronja Žakelj bo gostja v Narodni in študijski knjižnici Trst v sodelovanju s knjižnico Srečka Vilharja Koper v petek, 13. decembra, in v bistriški knjižnici Makse Samse v četrtek, 21. novembra. V Izoli bodo 3. decembra gostili pisateljico Natalijo Šimunovič. V Ajdovščini bo 3. decembra gost Franc Koren, avtor pesniške zbirke V svetlobo prebujen. V Tolminu pa bodo imeli 23. novembra  za zaključno prireditev monodramo Metke Pavšič: Ničesar ne obžalujem.

Na dogodke, ki jih knjižnice prirejamo ob koncu projekta, so vabljeni tudi bralci, ki pri samem projektu niso sodelovali, in ki jih bo to morda spodbudilo k sodelovanju/branju drugo leto.

Obsežen projekt v manjšem deležu finančno podpira Javna agencija za knjigo RS. Knjižnice se povežejo z založbami in knjigarnami za nakup knjig po ugodnejših cenah, pretežni del finančnega bremena pa ostaja v domeni posamičnih knjižnic.

Vse podrobnosti o projektu so na voljo tudi na spletnih straneh sodelujočih knjižnic.

Sorodni članki