Veslanje: Veslaško državno prvenstvo Bled 2016

dp-bled-2016-355

V marsikaterem športu je višek tekmovalne sezone nastop na državnem prvenstvu kjer se športniki in športnice pomerijo ter se najboljši posamezniki ali ekipe okronajo z nazivom državnega prvaka. S tem se pridobi težko prigaran naziv najboljšega v Sloveniji ter za športnika dodaten dokaz, da je bil vložen trud poplačan in delo v  pretekli sezoni kvalitetno in odlično opravljeno.

Veslaška tekmovalna sezona se prične spomladi, ko se veslači in veslačice že v marcu odpravijo na prva tekmovanja. V nadaljevanju se skozi pomlad in poletje udeležujejo različnih tekmovanj tako doma kot v tujini ter sproti preverjajo pripravljenost in napredek v rezultatu. Prvo državno prvenstvo za starejše kategorije poteka že v aprilu na Bledu, kjer se fantje in dekleta od 15. leta dalje pomerijo v enojcih. V zaključku sezone, natančneje proti koncu septembra pa se pomerijo v večjih čolnih.

Tako je letos na mirni gladini Blejskega jezera v septembru potekalo že 26. Državno prvenstvo Slovenije v veslanju. Udeležilo se ga je 160 tekmovalk in tekmovalcev iz vseh 7 slovenskih klubov. Kategorije, katere so v spomladanskem delu pomerile moči v enojcih so tokrat nastopile v dvojnih dvojcih in četvercih. Mlajši tekmovalci in tekmovalke pa tudi v enojcih.

Barve Veslaškega kluba Piran je predstavljalo 18 veslačev in 3 veslačice v starostnih kategorijah od mlajših pionirjev do mladincev. Dopoldanska predtekmovanja so bila predvsem v znamenju vedno množične kategorije pionirjev. Pričeli so najmlajši tekmovalci, pionirji do 12 let, kjer se je z razdaljo 500m spopadlo kar 7 piranskih športnikov.  Predtekmovanja so uspešno prestali tudi piranski dvojni dvojec pri mladincih in enojec pri mlajših pionirkah. Oba čolna sta si priveslala nastop v popoldanskem finalu.

Popoldanski program tekmovanj je zajemal kar 32 štartov. Tekme so ponovno pričeli najmlajši v enojcih, kjer je med kar 36 nastopajočimi od pirančanov izstopal predvsem Lan Lužnik, ki je tekmo zaključil na skupnem 7. mestu. Naslednji nastop piranskih barv je pripadal dvojnemu četvercu v kategoriji mladincev, kjer so Leon Mikuletič, Matija Špeh, Gregor Bažec in Matej Legat osvojili odlično drugo mesto ter tako svojemu klubu priveslali prvo medaljo dneva.  Po krajšem premoru brez piranskih nastopov je na progo v enojcu za mlajše pionirke odveslala Lana Maria Bernetič in si z odlično vožno priveslala peto mesto. Med mladinci v dvojnem dvojcu sta ponovno nastopila že srebrna Leon Mikuletič in Matija Špeh ter si v finalni tekmi priveslala prav tako peto mesto. Sledile so tekme enojcev pionirjev do 13 let, kjer je VK Piran imel 3 predstavnike. Poleg Gabriela Pribaca in Luke Zagradnika (fanta se kljub borbeni in hitri vožnji nista prebila v boj za prvih 6 mest) je svojo nalogo odlično opravil Adrian Nusdorfer in Pirančanom priveslal drugo, tokrat bronasto medaljo. Sledil je nastop pionirk v dvojnem dvojcu, kjer sta za dodatno veselje poskrbeli Anna Klarica in Laura Putar, saj sta ciljno črto preveslali na tretjem mestu. Takoj za njima so štartali dvojni četverci mlajših mladincev. Na progi so piranske barve zastopali Gregor Bažec, Matej Legat, Matej Kranjec in Erik Malikovič. Fantje so si z odločno vožnjo priveslali odlično drugo mesto in tako četrto medaljo za Piranske veslače. Rdeče-modre nastope sta zaklučila še dvonji dvojec starejših pionirjev v postavi Jan Glavina in Jan Nusdorfer. Fanta sta svoj nastop končala na šestem mestu.

Trenerka Veslaškega kluba Piran Lea Sorgo je bila nad nastopi svojih varovancev zadovoljna: “Na splošno sem zadovoljna z današnjimi nastopi. Večina je dosegla kar je bilo pričakovano, nekateri celo več, za kar jim vsekakor čestitam. Verjamem, da imajo fantje še rezerve, saj se je kar nekaj od teh veslačev veslanu pridružilo pred kratkim in jim manjka predvsem tekmovalnih izkušenj. Vsekakor je to lep zaključek sezone in dobra motivacija za naprej.”

Sorodni članki