Fotograf Zdenko Bombek po Izoli in Kopru ovekovečil še spreminjanje Pirana

V petek, 14. oktobra, je v piranskem gledališču Tartini slavnostno otvoritev doživela težko pričakovana razstava fotografa Zdenka Bombeka “Obrazi Pirana”. Bombek je opozoril nase z nenavadno idejo, ko je v mestih Slovenske Obale poiskal fotografije iz polpretekle zgodovine ter osebe na njih ponovno ovekovečil na isti lokaciji, z istimi ljudmi, podobno držo telesa in mimiko obraza ter v podobnem časovnem obdobju (letni čas in ura dneva). Nastali so diptihi oz. dvodelne slike, ki jih je avtor poimenoval “Obrazi Kopra” ter “Obrazi Izole”, nekatere pa smo lahko v zadnjem letu občudovali tudi v Primorskem utripu.

small071-suligoj_1979_14x20

Po napornem dveletnem trudu so torej luč sveta ugledali tudi “Obrazi Pirana”, ki bodo do 20. novembra na ogled v glaeriji Herman Pečarič, zagotovo pa bodo zanimali tako domačine, saj bodo na fotografijah prepoznali marsikateri znan obraz ali zgolj detajl iz mladosti, kakor tudi obiskovalce, ki se bodo lahko iz prve roke prepričali, kako se je Piran spremenil v zadnjega pol stoletja. Čeprav spomin na star(odavn)e stavbe ali pokrajino pri marsikomu vzbuja nostalgična čustva, so Bombekovi “zvezdniki” kljub vsemu predvsem ljudje, kateri so mu ponudili pogosto intimne podobe iz minulih časov in mu naposled še “pozirali” v rekonstrukciji originalne fotografije. Gre za sistem nekoč-danes, kjer je avtor moral najprej zbrati stare fotografije Pirančanov in Pirančank iz obdobja 1950 do 1980, nato pa je bil pri ustvarjanju novejše replike pogosto priča nostalgičnim spominom portretirancev in zanimivim pričevanjem. Porajala so se ganljiva srečanja takratnih prijateljstev iz otroških let, vendar gre tudi za aktualizacijo prikaza polpretekle kulturne dediščine slovenske Istre, zato je razstava zanimiva tudi z zgodovinskega stališča.

bombek1
Foto: Piran.si

Vsekakor vredno ogleda, Zdenko Bombek pa že razmišlja o novih projektih in morda bo že v kratkem presenetil z nadaljevanjem serije Obrazov ali pa se bo domislil česa svežega.

Boris Planinc

small023-petaros_1960 small031-sorta_1965

Sorodni članki