V Portorožu razglasili najhitrejše slovenske deskarje z veslom

V soboto, 3. oktobra 2015 je pred Bernardinom potekalo že drugo državno prvenstvo v deskanju z veslom (SUP). Tekmovanje je v zaliv pred Bernardinom pritegnilo številne ljubitelje te športne discipline, ki je v Sloveniji čedalje bolj priljubljena. Na prvi regati, kjer so se pomerili izkušeni tekmovalci, je na 2. SUP državnem prvenstvu v moški kategoriji zmagal Rok Puvar iz ŠD keka, v ženski pa Manca Notar iz ŠD Ujemi ravnotežje. Med mladinci je bil najhitrejši 14-letni Vid Oštrbenk, med mladinkami pa 11-letna Zala Vidmar.

Drugo državo prvenstvo v deskanju z veslom, ki je kljub napovedani slabi vremenski napovedi minilo v znamenju sonca, je letos privabilo v Portorož skupno 24 tekmovalcev iz vseh koncev Slovenije in Hrvaške. V skladu s pravili Surf zveze Slovenije in Mednarodne surf zveze (ISA) so se tekmovanja lahko udeležili tekmovalci z deskami dolžine 12,6 (381 cm) in 14 (427 cm). Udeležba je bila dovoljena tudi tekmovalcem z napihljivo desko, napolnjeno z zrakom, pri kateri ni bilo omejitev pri dolžini, ter tekmovalcem z »allround« desko, t.j. desko v obliki surf deske, ki ni smela presegati dolžine 12,6 (381 cm).

DP SUP SKUPINSKA PODELITEV

Čas za ogrevanje in prosti trening je potekal pred Bernardinom od 10. do 12.ure, ko je bil start prve regate. Tekmovalno, tehnično polje, dolgo 5 km, je potekalo ob bernardinski obali. Po napetem tekmovanju je naziv državnega prvaka v deskanju z veslom v moški kategoriji osvojil Rok Puvar iz ŠD Keka, kot drugi najboljši je v cilj priveslal Tomaž Jensterle iz ŠD Ujemi ravnotežje, med tri najboljše pa se je uvrstil še  Blaž Cof iz SUP klub. V ženski kategoriji je naziv državne prvakinje osvojila Manca Notar iz ŠD Ujemi ravnotežje, drugo mesto Neža Jarc iz SUP klub in tretje mesto pa Natalija Fon Boštjančič iz SUP klub.  Ob 14.30 je sledil start odprtega prvenstva mladink in mladincev, ki so se prav tako pomerili na krajšem regatnem polju. Med mladinci se je najbolje odrezal  14-letni Vid Oštrbenk, med mladinkami pa in 11-letna Zala Vidmar.

DP SUP REGATA

Deskanje z veslom ali SUP (v angl. Stand Up Paddling), ko na deski stojimo in se po vodni gladini premikamo z veslanjem, je športna deskarska disciplina, ki se je začela aktivno razvijati v 50. letih prejšnjega stoletja na Havajih. Supanje, kot to športno disciplino imenujejo tudi slovenski navdušenci, je odlična alternativa surfanju, ko ni valov in vetra. Športno opremo sestavljata veslo in deska, ki je nekoliko večja in širša. Poleg »trde« deske se v zadnjem obdobju, tudi iz povsem praktičnih razlogov pri transportu, uveljavlja napihljiva SUP deska, ki tudi sodi v uradno tekmovalno opremo.

DP SUP

V Športnem društvu KEKA Piran, ki je v sodelovanju s SURF zvezo Slovenije organiziralo tokrat že 2. državno tekmovanje v tej disciplini, so bili z udeležbo tekmovalcev in potekom državnega prvenstva zadovoljni. Kot je povedal Alan Železnik, predsednik društva in tudi sam ljubitelj te športne discipline, je zanimanje za SUP iz leta v leto večje. Odločitev, da se društvo poda v zahtevno organizacijo državnega prvenstva, se je izkazala kot prava.

DP SUP MLADINCI IN MLADINKE

Sorodni članki