Z monociklom osvojil Vršič

Jože Vöröš Jojo z monociklom na Vršič

Za Vöröša se je dan začel že ob petih zjutraj, ko je še v trdi temi za ogrevanje nabiral kilometre okoli Bovca, zadnjih pet dni njegova pripravljalna baza za vnovično osvojitev Vršiča. Pred 13 leti mu je to že uspelo, za 13 kilometrov vršiških klancev pa je takrat porabil poltretjo uro. Njgov današnji vzpon je v sebi nosil še posebno težo in sporočilnost, saj se je Jože vzpona lotil po prebolelem raku na črevesju. Marca je opravil zadnjo kemoterapijo, danes pa je triumfiral vrh Vršiča. Popotnico z dobrimi željami mu je izrekel župan občine Bovec Valter Mlekuž, ki je med drugim dejal:

»Jože, ko sem te spoznal in sva si prvič podala roki, sem bil prepričan, da bova postala prijatelja. Verjamem, da danes že lahko rečem, da sva res prijatelja! Vsem dokazuješ, da je moč človekove volje neuničljiva in da je s športom moč preseči vse meje. Želim ti uspešen vzpon, čeprav čas zate danes ni pomemben, pa ti želim, da dosežeš tisti cilj, ki si si ga sam postavil.«

Vrsic1

Pristen Jožetov objem zahvale je tik pred startom segel v srce vsem prisotnim, točno ob desetih pa so ga na pot pospremili mladi atleti osnovne šole Bovec, člani Tekaškega društva Bovec. Tudi njim in Občini Bovec se Jože ni pozabil zahvaliti in je tudi v intervjuju za POP TV izrazil vso hvaležnost za vso podporo, ki jo je bil deležen s strani Občine Bovec in Osnovne šole Bovec, pa tudi s strani  domačinov, ki jih je v teh dneh priprav uspel spoznati.

Vrsic3

Krenili so na pot, ker Jože ne pozna besede »ČE«, ampak vedno pravi »BOM«, smo bili prepričani, da mu bo uspelo ponovno osvojiti Vršič. Nihče pa ni pričakoval, da mu bo to uspelo v pičlih dveh urah in 14 minutah. Na 1611 metrih nadmorske višine, s časom, ki je bil krepko boljši od tistega izpred 13 let, so vidno utrujenega, a presrečnega pričakali člani ekipe in nekateri gledalci.

»Nisem lovil rezultat, temveč sem sam sebe preizkušal, ali sem sposoben ekstremnih naporov. Vršič je prvi korak do Mont Blanca, vmes pa bo je 99 bolj ali manj zahtevnih korakov, kajti v sto dneh bom premagal sto cestnih gorskih prelazov, pri čemer ni niti eden nižji od 1600 metrov. Skupaj moj monocikel in mene čaka skoraj 1600 kilometrov in 92.000 višinskih metrov,« je še ves zadihan od naporov, vendar srečen in ponosen nase in ekipo, povedal Jože Vöröš JoJo.

Vrsic4

Monociklist Jože Vöröš je hvaležen vsem, ki ga spremljajo pri njegovih podvigih, ob svoji ekipi pa se je po današnjem vzponu na Vršič želel zahvaliti tudi bovškim policistom za spremstvo in Komunali Tolmin za postavitev transparentov.

Zapisala: MILAN ŠTULC in BORIS CIPOT
Foto: MILAN ŠTULC in ALEŠ CIPOT

Sorodni članki