V Piranu se bodo kranjske čebele pasle na japonskih češnjah

Občino Piran je obiskal Japonski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekscelenca Hiromiči Macušima. Veleposlanika in kulturno atašejko je v imenu župana piranske občine sprejel podžupan Christian Poletti. Na uradnem sestanku je gospod Macušima predstavil projekt Sakura, ki si ga je veleposlaništvo Japonske ambiciozno zastavilo ob 30. obletnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko, danes pa ga je uspešno zaključilo prav v Luciji. Gosta sta nato gospodu Polettiju predstavila tesno sodelovanje in tradicijo Kamišibaj festivala Beli delfin, ki ga poleti gosti Piran in ga namerava gostiti tudi letos. Po izmenjavi protokolarnih daril sta si veleposlanik in kulturna atašejka ogledala dvorano Domenica Tintoretta. Skupaj so se nato odpravili proti Luciji, kjer je sledila zasaditev še zadnje od dvajsetih češenj japonsko-slovenskega prijateljstva.

Tako so podžupan Občine Piran Christian Poletti, veleposlanik Japonske v Sloveniji, njegova ekscelenca Hiromiči Macušima, direktor Javnega podjetja Okolje Piran Gašpar Gašpar Mišič, direktor Solin Klavdij Godnič, direktor ZD Piran Matjaž Krajnc in gospa Reiko Tsukamoto iz podjetja Shiozaki simbolično obeležili prihajajoči dan sajenja medonosnih rastlin z zasaditvijo 20 japonskih češenj vrste kanzan, ki sta jih občini podarila Japonsko veleposlaništvo in podjetje Shiozaki.

Češnje so posadili na krožišču nad Bernardinom, v parku Sv. Lucija pri slaščičarni Bučko in pred lekarno v Luciji, v okviru projekta Veleposlaništva Japonske v Sloveniji ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo, zasaditev pa sovpada tudi z vseslovensko akcijo Čebelarske zveze Slovenije Dan sajenja medovitih rastlin, v kateri Okolje in Občina letos sodelujeta že drugič zapored.

Lani so k akciji pristopili z zasaditvijo sedmih medonosnih dreves in ureditvijo grede medonosnih trajnic pred Osnovno šolo Sečovlje, v celem letu pa posadili kar 100 dreves, od tega 70 medovitih. Letos načrtujejo to število še preseči in čebelam ter ostalim opraševalcem zagotoviti dodatno pašo za obstoj, občino pa s tem ohraniti lepo, zeleno in cvetočo.

»S to gesto prispevamo kamenček v mozaik čudovite zgodbe prijateljstva z Japonsko in hkrati skrbimo za čebele, ki jim medovita drevesa pomenijo življenje. Japonska češnja ni samo medovito drevo, je krasotica med drevesi, ki v času razcveta z bogato krošnjo olepša prav vsak kotiček mestnega parka ali drevoreda. In od danes dalje se bodo kranjske čebela srečevale z Japonskimi češnjami, vsako pomlad znova in znova,« se je na simbolični zasaditvi japonskemu veleposlaniku in ostalim sodelujočim zahvalil piranski podžupan Christian Poletti.

Veleposlanik Japonske v Sloveniji je ob tem dodal: »Projekt zasaditev češenj Sakura je zelo pomemben za Japonsko in Slovenijo. Ko bodo tu posajena mlada češnjeva drevesa zrasla, se bodo vsako pomlad v polnem razcvetu bohotila in ne bodo le razveseljevala pogleda občank in občanov nanje, temveč bodo za vedno spominjala na tesno sodelovanje med Piranom, Solinami in japonskim podjetjem Shiozaki. Ostala bodo v trajen spomin na prijateljstvo med Japonsko in Slovenijo.«

Sorodni članki