V Medoših dobili defibrilator

Občina Izola je bogatejša za dodatni defibrilator, nameščen na pročelje oljarne v Medoših. Lani je bilo s to napravo rešeno življenje v Kortah, zato so si krajani prislužili dodatni defibrilator, ki jim ga je za plemenito dejanje podaril proizvajalec, omarico pa podjetje Star 2000. Naprava za pomoč pri srčnem zastoju je vključena v mrežo vseh izolskih defibrilatorjev, s katero upravlja Zdravstveni dom Izola.

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi v Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča prav srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah, zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno.

Lani je Kortežan Stefano Destefano prav z ustrezno uporabo defibrilatorja ohranil pri življenju sokrajana. »Izjemno ganljivo je bilo videti človeka, ki je s pomočjo sosedov, zahvaljujoč masaži srca in veliko sreče, ponovno zaživel. To je dokaz, da je dobro timsko delo zdravstvenemu osebju, ki je prispelo kasneje, omogočilo boljše reševanje in nadaljnjo oskrbo ponesrečenca. Defibrilator je bil ključnega pomena za uspeh. Menim, da je največja nagrada v naši družbi biti v pomoč drugim in z novim defibrilatorjem v Medoših bomo vsi na tem območju nekoliko varnejši.«

Župan Danilo Markočič je ob tej priložnosti izrazil gospodu Destefanu hvaležnost za izjemno plemenito dejanje in obenem poudaril, da Občina Izola sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto že od leta 2013. »Do sedaj je bilo na različnih lokacijah postavljenih že šestnajst javno dostopnih aparatov, kar trije v zadnjih nekaj mesecih. Zadovoljen sem, da služijo svojemu namenu in da s Koronarnim društvom slovenske Istre ter Zdravstvenim domom Izola uspešno sodelujemo pri ozaveščanju o srčno-žilnih boleznih ter z mrežo defibrilatorjev zagotavljamo nudenje učinkovite prve pomoči pri srčnem zastoju.«

Na različnih lokacijah v Izoli je postavljenih šestnajst javno dostopnih aparatov. Prvi je bil nameščen na pročelje zdravstvenega doma, nato je sledila postavitev v Kortah in na Maliji, na Manziolijevem trgu, v Jagodju pred trgovino Mercator in na pročelju stavbe krajevne skupnosti Jagodje – Dobrava, v Livadah pred trgovino Hofer in na stavbi upravne enote, na izolski tržnici, v Cetorah, na pročelju medgeneracijskega centra v Livadah, na Šaredu na pročelju picerije Fuoriseria in ob lokalu Vitaminček na promenadi proti kopališču Svetilnik. Letos sta bila dva nameščena še v kurjerci in danes dodatni na pročelje oljarne v Medoših.

Ob tej priložnosti so bili navzočim predstavljeni tudi temeljni postopki oživljanja z uporabo defibrilatorja.

Sorodni članki