V Izoli ovadba zaradi roparske tatvine

Policisti PP Izola so po dolgotrajnem zbiranju informacij kazensko ovadili 29-letnega Izolana, in sicer zaradi roparske tatvine (po I. odstavku 207. člena Kazenskega zakonika (KZ-1B)), drzne tatvine in štirih velikih tatvin (po 3. točki I. odstavka 205. člena Kazenskega zakonika (KZ-1B)).

Roparska tatvina – 25. 1. 2017 je ob približno 7.00 prišel na dvorišče stanovanjske hiše v Jagodju (Izola) in vlomil v stanovanje. Celo stanovanje je pregledal, vendar ni nič ukradel, zato je objekt zapustil čez balkon. Od tu se je spustil po žlebu nižje in vlomil v drugo stanovanje, ki ga je premetaval, ko ga je pri tem zalotil lastnik stanovanja, ki je bil medtem v spalnici. Storilec je zamahnil proti njemu s steklenico, oškodovanec pa ga je prehitel in ga udaril s svetilko. Med njima je prišlo do prerivanja, storilec je nazaj večkrat udaril oškodovanca s palico in ga tudi lažje poškodoval. Storilec je ukradel še denarnico, zatem pa je pobegnil.

Drzna tatvina – 26. 1. 2017 je ob približno 9.00 uri prišel do stanovanjske hiše  na  Morovi  ulici v Izoli. Skozi odklenjena vhodna vrata je vstopil v stanovanje,  ga  pregledoval,  pri  tem  pa ga je v dnevni sobi presenetila oškodovanka,  ki  mu je večkrat zakričala, naj gre ven. Preden je pobegnil, je  ukradel  usnjen  nahrbtnik,  v  katerem  je bila denarnica z dokumenti, manjšo torbico in približno 400 evrov gotovine.

Velike tatvine
–  24.  1.  2017  med  15.16  in  17.40  je vlomil v stanovanjski objekt na Dantejevi  ulici  v  Izoli.  Stanovanje je preiskal in iz predala v kuhinji ukradel prstan, vreden 100 evrov.
–  2.  1. 2017 med 15.00 in 18.30 je vlomil v stanovanjsko hišo v Izoli, na Dantejevi ulici, od koder je ukradel 1300 evrov gotovine in nakit.
– med 1. 1. 2017 od 17.00 in 2.1.2017 do 19.45 je  vstopil v župnišče, kjer je  preiskal prostor, ker ni bilo nič vrednejšega, si ni ničesar prilastil. Za tem je odšel do železnih vrat in jih skušal vlomiti, kar pa mu ni uspelo in je od dejanja odstopil.
–  5.  12.  2016  je med 7.20 in 15.00 vlomil v stanovanjsko hišo v Šaredu, kjer  je preiskal stanovanje, od koder je ukradel več kosov nakita in s tem oškodoval lastnico za približno 610 evrov.

Po  prijavi  roparske  in  drzne  tatvine  so  policisti na podlagi zbranih obvestil  prič  in  drugih  materialnih  dokazov  prepoznali  osebo s kraja storitve kaznivega dejanja. Na Okrožno državno tožilstvo Koper so naslovili pobudo  za  izdajo  odredbe za preiskavo stanovanja in drugih prostorov, ki jih  uporablja  osumljeni.  Pobudi se je ugodilo in izdalo odredbo za hišno preiskavo,  ki so jo policisti opravili 26. 1. 2017.  29-letniku so odvzeli prostost  in  ga  pripeljali  na  PP  Izola. Na hišni preiskavi so našli in zasegli  nekaj ukradenih predmetov, ki so jih že vrnili oškodovancem. Zatem so izolski policisti intenzivno nadaljevali s preiskavo in Izolana do danes utemeljeno  osumili  storitve  še  najmanj  štiri velikih tatvin, ki jih je izvršil  v  Izoli.  Policisti  so  osumljenega  privedli  k  preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Med preiskavo so izolskim policistom pomagali tudi koprski policisti, ki so zaprosili  Italijanske  varnostne  organe  za  posredovanje  informacij  iz njihove  zbirke  odkupov  zlata v zlatarnah in zastavljalnicah. Iz prejetih podatkov  je  bilo  ugotovljeno, da je osumljeni ukradeno zlatnino decembra 2016  prodal  v  treh  različnih  zlatarnah  v  Italiji. Po fotografijah so policisti  ugotovili,  da  prodan  nakit  ustreza nakitu, ki je bil ukraden oškodovanki iz Izole.

Policisti  so  ugotovili,  da  se  kvantiteta  in  intenziteta  izvrševanja kaznivih dejanj 29-letnega Izolana kronološko stopnjuje. Nesporno je, da je kazniva  dejanja  izvrševal  vedno  pogosteje,  pa  tudi  bolj  predrzno in nasilno. Poleg tega je odvisnik od prepovedanih drog. Intenzivno  se nadaljuje z zbiranjem informacij in dokazov, saj osumljenega Izolana povezujejo še z najmanj šestimi različnimi premoženjskimi kaznivimi dejanji.

Sorodni članki