Ureditev javne površine ob stoletni platani v Portorožu

V četrtek, 25. februarja 2016, bo Občina Piran v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave začela urejati javno površino v okolici stoletne platane v Portorožu. Drevo raste na pločniku ceste Obala, le streljaj od križišča s Koprsko cesto. Platana, ki je naravna vrednota lokalnega pomena, je bila dolga desetletja stisnjena med robnike in avtomobile, asfalt pa je segal do debla. Tako so njene korenine že poškodovale pločnik.

Platana Portoroz korenine in plocnik

V sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave, Območno enoto Piran je projektant Boštjan Voda pripravil rešitev, ki bo drevesu omogočila boljše pogoje za rast, pešcem pa varen prehod. Pločnik bo povečan in izveden na mestu dveh obstoječih parkirnih mest. Osrednji del rastišča drevesa bo prekrit z utrjenim peskom, ki bo omogočil pronicanje padavinskih vod v tla. V senci mogočne drevesne krošnje bosta postavljeni dve leseni klopi.

Platana Portoroz cela

Platana v Portorožu ima veliko, lepo oblikovano krošnjo, obseg debla pa v prsni višini znaša 390 centimetrov. Izjemne dimenzije in vitalnost so razlog, da je drevo uvrščeno med drevesne naravne vrednote lokalnega pomena, v skladu s Pravilnikom o določitvi in varstvu naravnih vrednot. Platana je eno izmed najstarejših dreves v Portorožu in občini Piran. Verjetno je bila zasajena v prvi polovici 20. stoletja, ko sta kraj zaznamovala pospešen turistični razvoj in urejanje zelenih površin. Drevo poleti nudi gosto, svetlo senco in s tem prijetno mikroklimo, jeseni pa razveseljujejo plodovi češnjeve oblike. Deblo je zelo slikovito, saj luščenje skorje ponuja vedno drugačne kombinacije peščeno bež in sivih barvnih odtenkov.

Izvajalec del, ki je bil izbran z zbiranjem ponudb, je Hartis, d. o. o. Ocenjena vrednost del je 10.000 evrov. Večino denarja bo zagotovila Občina Piran, 1.000 evrov bo prispeval Zavod RS za varstvo narave. Dela bodo zaključena do 23. marca 2016.

Sorodni članki