Spremenjen režim mestnih avtobusov na liniji Piran – Portorož – Lucija

Z velikonočnimi prazniki se v piranski občini pričakuje povečano število dnevnih obiskovalcev. Občina je zato sprejela odločitev, da avtobusi mestne linije Piran – Portorož – Lucija, ki jo izvaja koncesionar avtobusnih prevozov Arriva in peljejo potnike mimo avtobusne postaje do Tartinijevega trga, ne bodo vozili od sobote, 8. 4. 2023, dalje. Vsi prihodi in odhodi mestnih avtobusov Arriva bodo potekali po urniku, vsako polno uro, z glavne avtobusne postaje v Piranu.

Občina je sprejela spremembo režima prevozov mestnih avtobusov na liniji Piran – Portorož – Lucija, da se šibkejšim udeležencem v cestnem prometu (kolesarjem, pešcem), predvsem otrokom, staršem z otroškimi vozički in starejšim oseba, zagotovi varno pešačenje na območju od carinskega pomola po Cankarjevem in Kidričevem nabrežju vse do Tartinijevega trga. Po Odloku o cestnoprometni ureditvi je ta del mesta opredeljen kot območje umirjenega prometa, na katerem imajo pešci prednost pred vozili, vozniki motornih vozil pa morajo prilagoditi hitrost in voziti izredno previdno. Gre za skupni prometni prostor (t. i. shared space), kjer si prometno površino, poleg številnih motornih vozil (osebna in dostavna vozila, kombiji, gratis busi, taksiji, motorna kolesa, mopedi, skuterji), delijo tudi uporabniki posebnih prevoznih sredstev (e-skiroji, e-skuterji), kolesarji in  pešci, najbolj ranljivi udeleženci v cestnem prometu. Pobudo, da avtobusi mestnega prometa ne bi vozili do Tartinijeva trga, je v prejšnjem sklicu občinskega sveta na 33. redni seji 16. 6. 2022 podal Odbor za gospodarske javne službe. Na 4. redni seji 14. 3. 2023 pa dva (2) občinska svetnika italijanske narodne skupnosti.

Ob povečanem obisku dnevnih turistov, ki v mestno jedro dostopajo predvsem ob pristanišču po Cankarjevem in Kidričevem nabrežju, je hoja na tem območju zelo nevarna, če so v promet vključeni večji mestni avtobusi. Pešci imajo na tem območju prednost pred motornimi vozili, vendar dodatna previdnost ni odveč. Pri vožnji po izrazito obljudenem območju, polnem pešcev, kolesarjev in otrok, morajo biti previdni predvsem vozniki motornih vozil. V preteklosti, v času od Velikonočnih praznikov do zaključka turistične sezone, so vozniki mestnih avtobusov Arrive opozarjali, da se ravno na tem odseku soočajo s številnimi izzivi in kritičnimi situacijami, saj morajo pravočasno pripeljati potnike do postajališča na Tartinijevem trgu.

Mobilnost rednih potnikov mestnih avtobusov na relaciji Piran – Portorož – Lucija se s to odločitvijo ne bo zmanjšala, saj potniki za prevoz do glavnega avtobusnega postajališča na Dantejevi ulici lahko koristijo prevoze z brezplačnimi avtobuski za Fornače, ki skladno z veljavnim voznim redom vozijo do glavnega avtobusnega postajališča na vsakih 7 do 10 min.

Občina Piran

Sorodni članki