Zlata serija povezala jadralne klube iz Slovenije in Italije

Trije klubi, dve državi in en zaliv bodo odslej povezani v edinstveno serijo regat za razred Optimist – Adriatic Golden Series powered by Sailing Point. Na regatah v Sloveniji in Italiji skupaj pričakujejo več kot 1500 mladih jadralcev. Prva regata, Sailing Point Easter Regatta, je pred vrati.

Jutri, 6. aprila, se s prvimi plovi začenja 29. Sailing Point Easter Regatta, ki bo na morje privabila okoli 550 jadralcev v razredu Optimist iz kar 14 držav. Jadralni klub Pirat, organizator te najštevilčnejše regate v Sloveniji in v tem delu Evrope, je naredil korak naprej in z uveljavljenima kluboma – Tržaškim pomorskim klubom (Club Nautico Triestino) Sirena in Società Velica di Barcola e Grignano – povezal štiri že uveljavljene regate v razredu Optimist v Adriatic Golden Series powered by Sailing Point.

Serija regat se bo začela v Portorožu s Sailing Point Easter Regatto (5. do 9. 4.) in nadaljevala jeseni v Trstu z 10. Meeting del Adriatico (22. do 24. 9.) pod okriljem Tržaškega pomorskega kluba Sirena, teden dni kasneje pa še z Barcolana Young (30. 9. do 1. 10.) v organizaciji Societa Velica di Barcola e Grignano. Zaključno regato – Halloween Regatta – bo letos med 20. in 22. 11. gostil Jadralni klub Pirat Portorož. Na tej regati bo razglašen najboljši klub serije.

»Z Adriatic Golden Series powered by Sailing Point si želimo okrepiti povezovanje med klubi in izmenjavo dobrih praks pri organizaciji regat, hkrati pa doseči še večjo udeležbo na skupnih regatah in biti zgled medsebojnega sodelovanja in podpore med klubi. Tudi to je pomembno sporočilo, ki ga želimo prenesti naprej. Tudi zamišljeni način nagrajevanja je povsem edinstven, saj podpira delo klubov in ne le uspehov posameznikov,« je povedal Mitja Margon, predsednik Jadralnega kluba Pirat Portorož in pobudnik serije.

»Veseli nas, da smo z zlato serijo klubi nadgradili dosedanje sodelovanje, ki prinaša veliko dobrega za mlade športnike,« je povedal Alessandro Centazzo iz Tržaškega pomorskega kluba Sirena.

Serija regat bo potekala na način, da bo vsako leto zaključna regata na drugi lokaciji, s povezovanjem regat pa si želijo organizatorji pritegniti najboljše jadralce iz klubov iz regije in širše. Zmagovalni klub zlate serije bo poleg prestižnega naslova prejel tudi prehodni pokal, jadrnico optimist vrhunskega slovenskega proizvajalca EXO Boats – Golden Optimist ter denarno nagrado, zbrano iz deleža startnin štirih regat. Bogate praktične nagrade bodo dodatna motivacija za vse mlade športnike.

»Zlata serija je nadaljevanje sodelovanja, ki smo ga začeli pred štirimi leti in je lepa priložnost za vse klube, ki so del serije. Naše osnovno vodilo pri oblikovanju te platforme ni bilo v prvi meri povečanje števila udeležencev na posameznih regatah, pač pa nadgradnja sodelovanje, na katerega smo zelo ponosni. Iz njega se lahko rodijo resnično samo dobri in uspešni projekti,« je dodal Alessandro Bonifacio, športni direktor iz društva Società Velica di Barcola e Grignano in dodal, da se veselijo sodelovanja tudi v prihodnjem letu pri organizaciji Evropskega prvenstva v razredu 420 v JK Pirat.

Jadralni klub Pirat z ambicioznimi cilji

V JK Pirat se letos nadejajo tudi nadaljnjih korakov v smeri ureditve maritimnega dela ob Jadralnem centru Portorož, kar bi omogočilo boljše pogoje pri izvajanju športnih dejavnosti in organizaciji regat na najvišjih nivojih.

»Občina Piran je letos v proračunu predvidela okoli 225.000 evrov za ureditev prvega dela investicije, dodatnih 400.000 pa v prihodnjem letu. Dela se bodo pričela predvidoma proti koncu leta,« je povedal Christian Poletti, podžupan Občine Piran.

Piratovce prihodnje leto čaka že potrjeno Evropsko prvenstvo v razredu 420, potegovali pa se bodo tudi za organizacijo svetovnega prvenstva v razredu Optimist v letu 2025. Dokaz, da se dober glas o klubu širi celo na Bližnji vzhod, je tudi zanimanje jadralnega kluba Oman Sail za pobratenje in sodelovanje med kluboma.

V organizacijo večjih regat je v Jadralnem klubu Pirat vključenih tudi do 70 prostovoljcev, ki so nepogrešljivi pri izpeljavi takih dogodkov. Pri delu jih podpirajo tudi številni partnerji: Sailing Point, Olimpic Sails, OneSails Sailmakers, Javno podjetje Okolje Piran, VSR Lab, Sava Hotels & Resorts, T.P.G. Agent in Zhik. Dogodek podpirajo še Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, Rižanski vodovod Koper, UL Fakulteta za pomorstvo in promet, UP Fakulteta za turistične študije – Turistica in Turistično združenje Portorož.

Sorodni članki