Projekt oskrbovana stanovanja in center starejših v Livadah

Danes sta izolski župan mag. Igor Kolenc in direktor Nepremičninskega sklada pokojninskega in invalidskega zavarovanja Florijan Bulovec na območju Livad, kjer se je že začela gradnja oskrbovanih stanovanj in centra dnevnih aktivnosti za starejše občane, položila temeljni kamen in s tem uradno pozdravila začetek enega večjih gradbenih projektov v občini Izola. Pogodba o sodelovanju med Občino Izola in Nepremičninskim skladom pokojninskega in invalidskega zavarovanja je bila sklenjena v aprilu 2014. S pogodbo je bila skladu podeljena neodplačna stavbna pravica za zemljišče v velikosti 5.600 m2 v zameno za prednost Izolanov pri najemu oskrbovanih stanovanj. »Neodplačna stavbna pravica poleg nižjih stroškov investicije pomeni tudi posledično nižje cene pri najemu stanovanj,« je danes povedal direktor sklada Florijan Bulovec.

DSC_7829

Poleg 60 oskrbovanih stanovanj bo sklad zgradil tudi center dnevnih aktivnosti za starejše, ki ga bo nato občini oddal v 40-letni najem. »Pri snovanju projekta smo se osredotočali na to, da imajo stanovalci možnost vključevanja v različne aktivnosti, s čimer bodo ohranjali svoje psiho-fizične sposobnosti,« je o centru dnevnih aktivnosti kot dodani vrednosti k oskrbovanim stanovanjem še povedal Bulovec. V Livadah bo Center starejših Izola zaživel predvidoma v drugi polovici leta 2017. Investitor je v delo že uvedel izbranega izvajalca, avstrijsko podjetje Strabag. Vrednost pogodbenih del znaša nekaj manj kot 4,4 milijona evrov.

DSC_7797

Župan Igor Kolenc je v nagovoru poudaril pomen kakovosti bivanja in preživljanja časa v tretjem življenjskem obdobju. Prav tako pa je izpostavil izbiro lokacije, ki omogoča prepletanje znanj in izkušenj med generacijami. »Lokacija ni bila naključno izbrana, saj je bližina vrtca, osnovne šole in prostorov univerze ključnega pomena pri prenosu znanj. Območje je prav tako nekoliko odmaknjeno od mestnega središča, a še zmeraj zelo blizu centra. Prav tako je v okolici veliko zelenih površin,« je pojasnil izolski župan Igor Kolenc.

Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ima sicer v svoji ponudbi več kot 3.000 namenskih najemnih stanovanj za upokojence in ostale starejše, od katerih je 271 oskrbovanih najemnih stanovanj v 13 krajih po Sloveniji. Prvi objekt so zgradili v letu 2001.

DSC_7560

Sorodni članki