Maja 21. Internautica

INTERNAUTICA je največji jadranski navtični sejem, ki že enaindvajset let zagotavlja svojim partnerjem in razstavljavcem različne možnosti za celovito predstavitev njihovih razstavnih programov, obiskovalcem pa ponuja zanimiv pogled v svet navtičnih novosti pred začetkom nove sezone. Ker je INTERNAUTICA tudi prodajni sejem, ima pomemben vpliv na potrošnjo saj se prav med samim sejmom vsako leto realizira veliko poslov, rezultati prodaje plovil in opreme pa so predvsem zadnja leta vse bolj vzpodbudni. Mednarodna razstava navtike, INTERNAUTICA ostaja s svojo enaindvajsetletno tradicijo stičišče navtičnega turizma in centralna točka za predstavitve navtičnih dosežkov na Jadranu. Priznanje za dolgoletno delo in prizadevanja za visoke standarde kakovosti potrjuje tudi najvišji, platinasti status članstva v mednarodni zvezi najpomembnejših svetovnih organizatorjev navtičnih sejmov, IFBSO. INTERNAUTICA si je z vztrajnimi prizadevanji za kontinuiteto obstoja utrdila mesto osrednjega navtičnega dogodka v Sloveniji, na Jadranu ter v širšem območju srednje Evrope. In vendar INTERNAUTICA ni le razstava sodobnih industrijskih trendov navtične industrije, ampak ima s svojo vsestransko odličnostjo, poslovno prodornostjo in elementi parcialnega turističnega proizvoda pomembno vlogo pri pozitivnih učinkih na gospodarstvo in pri spodbujanju konkurenčnosti regije oziroma trajnostnega regionalnega razvoja, v globalnem smislu, zato se, kot navaja Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor  (dolgoletni častni  pokrovitelj  mednarodne razstave  navtike,  Internautica) INTERNAUTICA in slovenski turizem že vrsto let odlično dopolnjujeta, in poudarja, da tovrstne prireditve pomenijo korak naprej za slovensko gospodarstvo, turizem in podjetništvo ter spodbudo za nove ideje naših najboljših inovatorjev s področja pomorstva.

internautica2

Organizatorji INTERNAUTICE stremimo k sistematičnemu dograjevanju in posodabljanju njene ponudbe ter skušamo zagotoviti konkurenčne pogoje poslovanja, ki bodo privabljali v Slovenijo in še posebej na našo obalo tako imenovane »navtične« turiste, ki spadajo v kategorijo »dobrih gostov« in vsestranskih potrošnikov.

S svojimi obsejemskimi vsebinami ponuja INTERNAUTICA možnosti za strokovna srečanja, razne predstavitve, športne in družabne dogodke, kar zagotavlja tudi obilo možnosti za spletanje novih poslovnih vezi in prijateljstev. Prav tako pa predstavlja primerno okolje za predstavitev aktivnosti, ki so usmerjene v krepitev trajnostnega razvoja in priznanj kot sta “Modra Zastava” za ekološko neoporečna in urejena kopališča in mednarodno priznanje “Jadransko plovilo leta”, priznanj torej, ki spodbujajo trajnostni razvoj, pomen oblikovanja, novih tehnologij, inovacij in ekološke ozaveščenosti. Zanimanje za sodelovanje med novimi, tako tujimi kot domačimi razstavljavci, navdaja organizatorje INTERNAUTICE s precejšnjim optimizmom o potencialni uspešnosti letošnje sejemske prireditve, še posebej glede na podatek, da je v zadnjih parih letih zanimanje med razstavljavci ponovno večje kot je bilo nekaj let nazaj. Med razstavljenimi plovili bo veliko zanimivosti in navtičnih premier, tako med jadrnicami kot med motornimi plovili, kar bo nedvomno razveselilo mnoge ljubitelje navtike, ki nameravajo obiskati Internautico v prvih majskih dneh.

Obetajo se zanimive predstavitve proizvajalcev navtične opreme in plovil blagovnih znamk Elan, Cranchi, Ferretti, Pershing, Absolute, Dreamline, Alfastreet, Greenline, Riva, Zar, Lagoon, Bavaria, Sea Ray, Hanse, Monachus, Fjera, Šibenik, Sessa, Oki Boats, Jeanneau, Bayliner, Quicksilver, ter mnogih drugih. Elan letos ponovno pripravlja celovito predstavitev vseh plovil, ki se trenutno proizvajajo pod blagovno znamko Elan in Impression, kar pomeni, da bo mogoče videti in preizkusiti 10 novih plovil te pomembne slovenske in svetovne navtične blagovne znamke. Napovemo lahko jadransko premiero jadrnice Solaris 50, jadransko premiero zmagovalca izbora European boat of the year 2016, trimaran Dragonfly 25, premiero novega motornega cruiserja Cranchi Z35, jadransko premiero najnovejše, več kot dvajsetmeterske motorne superhjahte Pershing 70, premiero motornega plovila Overblue 44, ki predstavlja nov koncept sodobnega počitniškega doma na valovih. Italijanski proizvajalec Absolute pripravlja jadransko premiero motorne jahte Navetta 52, Bavaria premiero motornega čolna Bavaria Sport 300 open, slovenski Oceantec pol-izpodrivni Seafaring 44, Linseen pa novi Grand Sturdy 410 AC. Med najbolj ekskluzivnimi jahtami bosta nedvomno 26 meterski luksuzni Dreamline in skoraj 30 meterski Ferretti 960, obe jahti predstavljata letošnji višek pri doseganju kakovosti in oblikovanja v proizvodnji omenjenih ladjedelnic.

Obiskovalci si bodo poleg novosti lahko ogledali še nekaj res ekskluzivnih jaht najvišjega razreda kot so Pershing 62, Pershing 72, Cranchi 58 fly in 60 st, Absolute 64 fly, Absolute 52 Fly in Absolute Navetta 58, RivaRama 44 ter druga plovila kot so katamaran Lagoon 400, trimaran Dragonfly 28, in veliko letošnjih novosti s področja opreme plovil in pripomočkov za navigacijo, ki bodo tudi naprodaj po sejemskih cenah.

V letu 2016 se bo nadaljeval projekt podelitve nagrad »Jadransko plovilo leta«, pri katerem sodelujejo revija Barche iz Italije, Nautički Magazin iz Srbije, Navtika plus iz Slovenije, More magazin iz Hrvaške in Internautica, z mednarodno žirijo navtičnih strokovnjakov. V konkurenci bodo motorna plovila in jadrnice ter plovila, ki imajo poudarjeno »jadransko noto«, kar pomeni, da je njihova uporabnost posebej prilagojena razmeram in zahtevam na Jadranu. Nominacije za nagrade v posameznih kategorijah so že znane. Nagrajena plovila in projekti bodo predstavljeni na tiskovni konferenci 4. maja pred uradno otvoritvijo INTERNAUTICE.

Jubilejna, enaindvajseta INTERNAUTICA bo vsebinsko naravnana tudi k predstavitvi inovativnih tehnologij prihodnosti, ki dvigujejo posameznikovo ekološko ozaveščenost in ga spodbujajo k uporabi energije iz obnovljivih virov ali hibridnih sistemov z zmanjšano porabo goriva in emisij. V okviru projekta Zelena Avenija 2016 bodo predstavljena zanimiva električna in hibridna vozila in seveda v prvi vrsti plovila ter navtična oprema te vrste.

Avantcar bo posebej za obiskovalce Internautice pripravil predstavitev palete svojih najnovejših električnih vozil in svoje dosežke pri razvoju “zelene mobilnosti” v Sloveniji in v Evropi, Hyundai, ki je avtomobilski partner INTERNAUTICE, pa bo ponudil tudi možnost za preiskusne vožnje. Letos bo v okviru športnih dogodkov Internautice že drugič organizirana SUP tekma, Internautica SUP Challenge 2016, ki šteje za SUP Pokal Slovenije. Tekmovanja bodo potekala v soboto 7. maja preko celega dne in bodo organizirana v kategorijah Internautica Cup za tekmovalce ter Internautica Starboard sprint za rekreativce in najmlajše.

Omeniti moramo še tradicionalno srečanje starodobnih plovil in vozil, ki bo potekalo od 6. do 8. maja v Piranskem zalivu ter množico različnih aktivnosti, posvečenih celovitemu ohranjanju našega okolja. Obeta se pestra ponudba navtične opreme, športnih oblačil in pripomočkov za preživljanje prostega časa na morju ter številni vznemirljivi družabni dogodki. Na Internautici 2016 seveda ne bo manjkalo dobre zabave. Poleg petkove večerne prireditve, SUP regate, srečanja starodobnih plovil in atraktivnih predstavitvenih dogodkov se obeta tudi zanimiv družabni program.

Najnovejše informacije o razstavnih programih in prireditvah poiščite na spletni strani www.internautica.net, kjer si lahko v predprodaji zagotovite in doma natisnete tudi cenejšo vstopnico.

Sorodni članki