Praznik olja in bledeža v Padni

V Padni bodo ta konec tedna kraljevali oljčno olje in jedi iz bledeža (blitve). Praznik bosta popestrila Boškarinov pohod in kolesarski izlet. V soboto zvečer bo oder v Padni zavzela Tinkara Kovač. Istrsko zaledje je še marsikomu neznano, a skriva pravi mali zaklad zanimive zgodovine, čudovite narave in kulinaričnih dobrot. Mednje sodi tudi istrsko oljčno olje, ki je cenjeno zaradi ugodne sestave maščobnih kislin, po svoji kakovosti pa se uvršča med najboljše na svetu. Ta vikend, 14. in 15. maja bo v Padni potekal peti Praznik olja in bledeža, ki bo predstavil avtohtone sorte oljčnega olja in jedi iz kakovostnih lokalno pridelanih sestavin. V ospredju bo istrska kmečka tržnica oljčnega olja in domačih proizvodov, med katerimi bodo kraljevale kulinarične mojstrovine iz bledeža, kot v teh krajih pravijo blitvi.

photo

Prireditev, ki jo organizira Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Padna, se bo začela v soboto, 14. maja, ob 9.30 z mašo v cerkvi sv. Blaža in blagoslovom bledeža. Ob 11. uri bo sledilo slavnostno odprtje praznika z glasbeno spremljavo Šavrinskih godcev, občinstvo pa bo nagovoril tudi župan Občine Piran Peter Bossman. Nato se bo dogajanje premaknilo k stojnicam z oljčnim oljem in drugim domačim dobrotam, ki se jih bo dalo tudi okusiti. Vaščani pa bodo odprli vrata vaških dvorišč in kleti. Paket petih degustacijskih kuponov bo na voljo za pet evrov.

Mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož: »Namen prireditve je približati obiskovalcem bogato turistično ponudbo piranskega zaledja in jim predstaviti odlične avtohtone sorte olja. Termin prireditve smo nekoliko prestavili in tako letos sovpada z Binkošti, zaradi česar si obetamo več avstrijskih in nemških obiskovalcev. Znova bodo praznik obiskali tudi gosti s potniške ladje, ki v nedeljo pristane v Kopru.«

Agencija Istraterra bo vsak dan ob 13. in 16. uri organizirala brezplačne vodene oglede Padne, odprta pa bo tudi galerija Božidarja Jakca. Najmlajši bodo z Metko Šori izdelovali okraske za vrt in teraso iz recikliranih materialov. V soboto zvečer bo obiskovalce najprej ogrela folklorna skupina Val, ob 20. uri pa bo Padno preplavil glas Tinkare Kovač. Praznik bo v nedeljo sklenila gledališka predstava KD Dekani »Družinske štorije od Zmagota in Vitorije«.

Športne aktivnosti na Prazniku olja in bledeža

Praznik bo poleg spoznavanja skrivnih kotičkov zaledja tudi odlična priložnost za rekreacijo. V soboto bo agencija Autentica organizirala celodnevni Boškarinov pohod, ki bo potekal po starih vaških poteh od Krkavč preko Nove vasi do Padne. Pohod bo vključeval obisk vinske kleti in oljarne, degustacijo istrskih dobrot in druga majhna presenečenja.

V nedeljo pa bo društvo Raketa organiziralo kolesarski izlet S kolesom na praznik olja in bledeža. Trasa bo iz Padne vodila do Krkavč, nato bo sledila panoramska vožnja skozi Šmarje do Grintovca, kjer bo mogoče degustirati oljčno olje. Izlet se bo zaključil s povratkom v Padno, kjer bo vse udeležence čakal topel obrok.

Brezplačen avtobusni prevoz v Padno

Tudi letos bo v času praznika organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran–Portorož–Lucija–Sečovlje–Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 8.00 (do Krkavč), 10.00, 13.00, 15.00, 17.00 in 19.00, zadnji odhod iz Padne ob 22.00. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v nedeljo: ob 9.00, 11.00, 13.00, 15.00 in 17.00, zadnji odhod iz Padne ob 19.00.

photo (1)

Piran.si

Sorodni članki