Pričeli s poostrenim nadzorom uporabe mobilnih naprav med vožnjo

S policijske uprave sporočajo, da bodo v  obdobju od 15. 01. 2018 do 26. 01. 2018 policisti povečali nadzor nad uporabo  naprav  in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo. Uporaba mobilnih telefonov,  tablic,  prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav se namreč med  vožnjo povečuje. Takšno ravnanje pa ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov in drugih zgoraj naštetih naprav, so lahko tudi dejavnik nastanka prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujemo, da med vožnjo ne telefonirate, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost!

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

Sorodni članki