V Občini Piran povečujejo frekvenco prevozov med Fornačami in Tartinijevim trgom

Občina Piran je 20. junija lani sprejela svojo prvo celostno prometno strategijo, s katero je zavestno ubrala trajnostni pristop pri načrtovanju prometa. Zavezala se je, da bo promet urejala na način, ki bo prispeval k višji kakovosti bivanja, boljšemu javnemu zdravju, zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih in k višji stopnji socialne pravičnosti.

V javnih razpravah pri oblikovanju strategije so prebivalci mestnega jedra Pirana poudarili, da želijo tudi večjo frekvenco prevozov med parkiriščem Piran na Fornačah in Tartinijevim trgom. Njihovo pobudo je občina vključila v prometno strategijo, zato bo po sklepu župana Občine Piran Petra Bossmana Javno podjetje Okolje Piran 1. februarja začelo z vožnjami po novem voznem redu z bistveno večjo frekvenco odhodov. Prav tako bodo avtobusi vozili dlje, zadnji odhod s Tartinijevega trga bo ob 1.45, v voznem redu pa sta tudi dva dodatna odhoda na pokopališče Piran. »Gre za celoletni vozni red, ki prinaša 62 novih prevozov med Fornačami in Tartinijevim trgom, kar pomeni, da smo prevoze povečali za 92 odstotkov,« pojasnjuje župan Bossman. Ob tem je Okolje Piran pridobilo tudi ponudbe za nakup novega, že četrtega avtobusa, ki bo zagotavljal nemoteno izvajanje teh prevozov.

Občina Piran je z uresničevanjem prvih ciljev strategije sicer začela že v začetku decembra, ko je uspešno zaključila investicijo v postavitev treh novih polnilnic za električna vozila ter v svojo floto dodala novo električno vozilo Dostavko II. Dve električni polnilnici sta na parkirišču ob vhodu v mesto Piran, ena pa v središču Portoroža, pri Turistično-informacijskem centru. Vsaka polnilnica omogoča hkratno polnjenje dveh vozil z močjo do 2 x 22 kW in je opremljena s standardnimi vtičnicami za AC polnjenje električnih vozil, stanje polnjenja pa je ves čas vidno na zaslonu LCD. Polnjenje vozil bo mogoče z uporabo identifikacijskih kartic RFID ali prek mobilne aplikacije. Občina Piran je za nakup treh polnilnih postaj prejela nepovratno finančno spodbudo v višini 9.000 evrov, upravljanje polnilnic in zagotavljanje storitev polnjenja končnim uporabnikom pa bo z letom 2018 prevzela družba Petrol.

Občina Piran

Sorodni članki