Pipistrel izbran na natečaju za 194 šolskih letal

Proizvajalec letal Pipistrel iz Ajdovščine je bil izbran kot zmagovalec na natečaju indijskega ministrstva za obrambo, za dobavo 194 šolskih letal Indijskim Letalskim Silam, Indijski Mornarici in Nacionalni kadetski akademiji.

New Delhi, 12.10. – Svetovno priznani proizvajalec letal s 26 leti izkušenj na področju načrtovanja in izdelave letal bo, v naslovu omenjene indijske institucije opremil s sodobnimi letali iz karbonskih vlaken Virus SW 80 “GARUD” kot rezultat zmage na natečaju “Request for Technical and Commercial Proposal (RFP) for Microlight Aircraft Air Pipistrel je bil izbran kot zmagovalni ponudnik na natečaju v mednarodni konkurenci enajstih različnih načrtovalcev in proizvajalcev letal.

prenos

Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel, pravi: »Imamo več kot četrt stoletja izkušenj na področju izdelave zahtevnih sistemov za mala letala, zato smo idealni partner za IAF, IN in NCC. Naše letalo Virus SW 80 “GARUD”, ki je bilo natančno konfigurirano, da izpolnjuje vse zahteve in potrebe naročnikov, je vrhunec naprednega načrtovanja, izgradnje iz najsodobnejših kompozitnih materialov in najnovejših digitalnih letalskih inštrumentov. Predstavlja sodobno šolsko letalo za 21. stoletje, ki bi si ga želel vsak pilot. Sem presrečen in ponosen, da je bil naš proizvod izbran kot zmagovalec v ostri mednarodni konkurenci in se že veselim novic o mnogih mladih pilotih, ki bodo prvič poleteli v nebo na krilih “GARUD-a”.

Zmagovalni izdelek je dvosedežno šolsko letalo, izdelano iz sodobnih kompozitnih materialov. Posadko lahko sestavljata 2 člana, inštruktor in učenec ter vsa njuna oprema. Letalo poganja 80-konjski certificirani letalski motor. Doseže lahko hitrosti preko 220 km/h, leti najmanj 3 ure brez pristanka in se povzpne na višino preko 6000 m. Uporablja lahko tudi travnate steze in nepripravljene terene. Letala bodo kadeti uporabljali izključno za šolanje letenja in letalske varnosti, zato je Pipistrel opremil vsa tudi s posebnim balističnim reševalnim padalom (Ballistic Parachute Rescue System), ki v primeru nesreče rešuje hkrati letalo in oba potnika, katerima ni potrebno skakati iz kabine. Poleg tega ima letalo še več drugih varnostnih sistemov.

Pipistrelov Virus SW 80 “Garud”, poimenovan po mitološki ptici ujedi »Garuda«, na kateri v hindujski mitologiji jezdi bog Višnu, je bil temeljito preizkušen. Indijci so vsa letala, ki so se potegovala na natečaju, testirali v ekstremnih lokalnih pogojih – visoki vročini in vlažnosti, na izrednih nadmorskih višinah ipd.

Ivo Boscarol, direktor in lastnik Pipistrela je danes v Indiji v New Delhiju s predstavniki indijske vojske podpisal pogodbo o dobavi 194 letal. »To je nedvomno daleč največja posamična pogodba v vsej 26-letni zgodovini podjetja Pipistrel. Za indijsko vojsko bomo vsak mesec izdelali šest oziroma sedem letal. Na ta način imamo za prihodnji dve leti in pol razprodano polovico trenutnih zmogljivosti naše proizvodnje,« je po podpisu povedal Boscarol.

A.J

Sorodni članki