Pasavček se je vrnil na Tartinijev trg

Vožnja z avtomobilom je za vsakega otroka posebno doživetje, prav je, da so pri tem tudi varni. Ste vedeli, da pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, na naše telo deluje enaka sila, kot če bi padli 10 metrov globoko, pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča? Prav tako so strokovnjaki ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove. Zato poskrbimo za red – naj bo varnostni pas vedno pripet! Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Piran je v petek, 15. 4. 2016, z začetkom ob 9. uri na Tartinijevem trgu v Piranu organiziral zaključno prireditev preventivnega projekta Pasavček, katerega osnovni namen je spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov med vožnjo.

Zaključne prireditve so se udeležili otroci, ki so v letošnjem letu sodelovali v projektu Pasavček, ki ga vodi in koordinira SPVCP pri Javni agenciji za varnost prometa, in sicer otroci iz Vrtca Mornarček Piran, Vrtca Portorož, OŠ Sečovlje in podružnične OŠ Sv. Peter.

IMG-20160415-WA0004

Rezultati dosedanjih opazovanj kažejo, da se pripetost otrok med vožnjo iz leta v leto povečuje za 5 do 7 %. Po projektu Pasavček je v prvem letu pripetost narasla za skoraj 7 % (z začetnih 53,7 % na 60,4 %), v zadnjih letih pa se je še povečala na 91,8 % v povprečju pripetih otrok (maj 2011), kar je posledica tudi številnih aktivnosti v okviru projekta Pasavček.

IMG-20160415-WA0005

Najnižji delež pripetosti z varnostnimi pasovi žal opažamo na ulicah v naselju, ker ljudje najverjetneje podcenjujemo možne posledice nesreč pri vožnjah na kratkih razdaljah in nižjih hitrostih (znotraj naselja 50 km/h). Kljub temu se večina prometnih nesreč zgodi v bližini doma udeleženca v nesreči (približno v radiju 20 km od doma), varnostni pas in otroški sedež pa imata največjo učinkovitost zmanjševanja posledic nesreče ravno pri nižjih hitrostih (do 80 km/h).

Na zaključni prireditvi so sodelovali predstavniki Agencije RS za varnost prometa, predstavniki AMZS in AMD Pinko Tomažič Strunjan, izvajalci programa Kolesarčki, ekipa Gasilske brigade Koper, prostovoljni gasilci PGD Piran, policisti Policijske postaje Piran, predstavniki Rdečega križa in občinskega redarstva.

IMG-20160415-WA0003

Otroci so se na sedmih predstavitvenih točkah preizkusili z vožnjo po prometnem poligonu, s pomočjo katerega bodo na zabaven in poučen način usvojili osnove pravilnega vedenja v prometu in prometne varnosti, raziskali bodo otroški gasilski poligon, ki je sestavljen iz različnih delovnih točk, preko katerih se bodo približali in podrobno spoznali delo gasilcev oziroma  gasilske veščine (spust po spustnici, nameščanje varnostne čelade, premagovanje različnih ovir, gašenje hiške in reševanje ujete ovčke).

IMG-20160415-WA0006

Na predstavitveni točki Agencije RS za varnost prometa smo jim z demo tehtnicami prikazali naletne teže pri različnih hitrostih, pravilno uporabo varnostnega pasu in otroškega sedeža. Predstavniki AMZS otrokom prikazali pomembnost uporabe varnostnega pasu, kakšen vpliv ima alkohol na vožnjo, bodo lahko otroci videli ob pomoči posebnih očal (pijana očala) in preverili, kako to vpliva na njihove motorične sposobnosti. Otroci so se lahko preizkusili tudi na simulatorju motorja.

Poleg številnih aktivnosti smo vsem udeležencem prireditve predstavili delovne naloge, obveznosti, službeno opremo in službena vozila policistov PP Piran, prostovoljnih gasilcev PGD Piran, občinske redarske službe in reševalcev Rdečega križa.

Zaključne prireditve se je udeležil tudi PASAVČEK (maskota), ki je pri otrocih izredno priljubljen in bo skrbel za zabavo in animacijo otrok.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu

Rok Humar, predsednik

IMG-20160415-WA0002

Sorodni članki