Lastovičja gnezda

Zanimivo ime za preprosto in okusno testenino, ki poleg vsega široko odpira vrata kuharski iznajdljivosti. Svežo pašto za lazanjo (lahko jo pripravite sami ali kupite) razprostremo na delovno površino. Pred tem si pripravimo osnovne sestavine, med katerimi naj ne manjka mocarela, kvaliteten riban sir, sveži sir za mazanje in po želji šunka, kuhan pršut ali kaj drugega, česar okus radi začutite na vašem krožniku.

lastovicja3

Šalšo (paradižnikovo mezgo) segrejemo in nekoliko začinimo. Lahko jo vlijemo na pocvrto čebulo in česen, lahko pa jo preprosto (in hitreje) začinimo z eno od odličnih Barbasoli, ki iz običajnega paradižnika naredi zanimivo in okusno omako.

lastovicja4

Pekač premažemo z oljčnim oljem in vanj vlijemo nekaj šalše. Liste pašte, ki smo jih položili na delovno površino – mi smo uporabili pirino pašto – namažemo s svežim sirom. Čez položimo šunko in drobno nasekljano mocarelo. Mi so dodali tudi šampinjone, lahko pa uporabite blanširano špinačo, blitvo, artičoke… prepustite domišljiji, da prevzame iniciativo.

lastovicja5

Na koncu rahlo potresemo z ribanim sirom (parmezan, grana padano ali pecorino) in zavijemo v rolado, ki jo narežemo na debelejše rezine. Te položimo v pekač in zalijemo s preostankom šalše. Čez potresemo preostalo mocarelo in riban sir ter damo v pečico za približno pol ure (200°C). Peko seveda spremljamo, da se nam sir na vrhu nebi preveč ožgal.

lastovicja2

Ko je pečeno počakamo nekaj minutk, da se malo ohladi in postrežemo v družbi sočne sezonske solate.

Gnezda lahko pripravimo tudi vnaprej in jih pustimo v hladilniku, da jih spečemo med tednom, ko ni časa za kuhanje. Lahko jih tudi zmrznemo. Če ima pečico timer, pa jih lahko zjutraj, pred odhodom v službo damo v peč, nastavimo kdaj naj bodo pečena in nas ob prihodu domov pričakajo že pripravljena za izvrstno in zdravo kosilo.

lastovicja6

 

Dober tek vam želi

PAŠTA, butik testenin iz Kopra

Sorodni članki