Narišimo obalo – z idejami zapolnili 750 metrov role papirja

V petek, 21. septembra, je na nekdanji obalni cesti potekalo množično snovanje prihodnosti območja med Izolo in Koprom. Organizatorji dogodka so prejeli veliko inovativnih predlogov, ki jih bodo do konca leta proučili in zaključke predstavili javnosti ter posredovali v nadaljnjo obravnavo vsem štirim obalnim občinam, pristojnim državnim institucijam in Evropski komisiji.

Kulturno izobraževalno društvo PiNA je s podporo Občine Izola in JZP Izola, Ministrstva za javno upravo ter Ministrstva za okolje in prostor v sklopu Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2018, izvedlo prvo akcijo množičnega načrtovanja prostora v regiji – Narišimo obalo. Dogodek je bil organiziran z namenom spodbuditve javnosti k zavesti o možnosti soodločanja in sodelovanju pri urejanju javnega prostora.

Množičnega snovanja prihodnosti nekdanje obalne ceste se je udeležilo več kot 1000 obiskovalcev iz Slovenije, sosednje Italije in drugih evropskih držav. Risalo je 618 posameznikov združenih v 75 skupin, z idejami pa so zapolnili 750 metrov dolgo rolo papirja. Dodatno so organizatorji v skrinjicah na stojnicah prejeli še 78 pisnih predlogov o možni ureditvi območja. Vse zamisli so tudi posneli. Do konca leta jih bodo proučili in zaključke predstavili javnosti, obalnim občinam, pristojnim državnim institucijam in Evropski komisiji.

Hvala vsem, ki so dogodek podprli, se ga udeležili in prispevali svoje ideje. Predloge za ureditev obalne ceste lahko še vedno pošljete po e-pošti na: narisimo.obalo@pina.si

 

Sorodni članki