Kronika: 26.09.2018

Med vikendom so koprski policisti izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov v cestnem prometu. Opravili so 47 preizkusov alkoholiziranosti, od tega je bilo 5 voznikov pozitivnih. Dvema je bil izdan plačilni nalog, trem voznikom pa so bila vozniška dovoljenja odvzeta ter zoper njih podan obdolžilni predlog. Najvišji rezultat alkotesta je bil pri vozniku osebnega avtomobila, ki je napihal kar 1.10 miligrama na liter izdihanega zraka.

Posledice  pitja  alkohola  v  prometu so poleg ogrožanja ostalih prometnih udeležencev tudi prometne nesreče, ki se kot sovzrok v največji meri pojavi pri neprilagojeni hitrosti, nepravilni strani oz. smeri vožnje, nepravilnih premikih  z  vozilom  in  pri  neupoštevanju pravil o prednosti. Možnost za povzročitev nesreče se v primerjavi s treznim voznikom za kat 5-krat poveča že  pri  0,3  promilih  alkohola  (ali 0,14 mg/l), celo za 25-krat pa je ta možnost večja pri 1 promilu alkohola (ali 0,48 mg/l).

Meja  pitja  naj  bo  zato  pri  0,00.  Vozite le trezni! Če pa ste uživali alkohol,  naj  vozi  kdo,  ki  alkoholnih pijač ni užival, ali pa uporabite javna prevozna sredstva.

Sorodni članki