Državno prvenstvo razredov Optimist in Laser Radial

Jesenski vrhunec jadralne sezone se je v Kopru začel z odprtim državnim prvenstvom razredov optimist in laser radial, ki se ga je udeležilo 187 krmarjev iz  Slovenije, Italije, Madžarske in Slovaške. V najbolj množični jadralni disciplini pri nas je slavil Luka Zabukovec, v enosedu laser radial pa Gašper Strahovnik.

Jadralni klub Jadro Koper je na odprtem državnem prvenstvu od petka do nedelje gostil 163 jadralcev razreda optimist in 24 krmarjev enoseda laser radial. Prvi so se na morju pred Koprom pomerili v petih plovih, manj številčna flota radialov pa v šestih posamičnih preizkušnjah.

Uvodne štiri tekme so potekale v zmernem maestralu, ki je udeležence po regatnem polju poganjal s 15 vozli, preostanek programa pa so organizatorji izpeljali v nedeljskem šibkem severozahodniku, ki je omogočil en plov za radiale in zlato skupno optimistov.

V ženski olimpijski disciplini laser radial je z devetimi točkami prednosti naslov prvakinje ubranila Sandra Lipovec (JK Pirat), drugo mesto je osvojila Valentina Baruca (JK Jadro), na najnižji stopnički zmagovalnega odra pa se jima je tako kot lani pridružila Maja Žibert (JK Ljubljana).

V moški konkurenci so si prva tri mesta razdelili Gašper Strahovnik (JK Burja), Janez Zabukovec (JK Jadro) in Peter Milivojevič (JK Jadro).
Bolj napeto je bilo pri optimistih, kjer je ostalo ime zmagovalca neznanka do zadnjega metra. V finalnem obračunu so se namreč za krono borili kar trije kandidati, najuspešnejši pa je bil na koncu Luka Zabukovec iz JK Jadro Koper. Lanski prvak Martin Fras (JK Izola) je s točko zaostanka pristal na drugem mestu, medtem ko je na najnižjo stopničko zmagovalnega odra stopil še en domačin – Maj Petrič (JK Jadro).

Med dekleti je krmilo najbolj spretno sukala Alja Petrič (JK Jadro), druga je bila Yelyzaveta Levandovska (JK Pirat), bron pa je pripadel Tarin Pečar (JK Jadro).

 

Sorodni članki