Na Gospodarskem razstavišču bo do nedelje pestro

Danes ob 13.00 uri so na Gospodarskem razstavišču uradno odprli vrata sejmov Ambient Ljubljana in Dom Plus. Kot je v navadi, so podelili tudi nagrade in priznanja letošnjega sejma pohištva – nagrade TOP 5 ter najboljšega med njimi Top of the Top in Top ideje – borze oblikovanja mladih, perspektivnih ustvarjalcev, ki jih podeljuje Gospodarsko razstavišče, priznanje Društva oblikovalcev Slovenije ter Zlato plaketo revije Naš dom.


Nagrada Pet najboljših – TOP 5 skuša izluščiti tisto najboljše, kar so oblikovalci in izdelovalci ustvarili in predstavili na sejmu Ambient.  Mednarodna komisija izbira na osnovi uveljavljenih kriterijev, ki opredeljujejo dobro oblikovanje – inovativnost, funkcionalnost, ekologija,  če naštejem le tiste najpomembnejše, je v svojem nagovoru poudaril prof. Vladimir Pezdirc, idejni oče nagrad Gospodarskega razstavišča.

Največje priznanje Najboljši med TOP 5 – med nagradami za izdelke, ki jih v imenu Gospodarskega razstavišča izbere posebna komisija  (Vladimir Pezdirc, Jani Bavčer, Marco Marangone in Marjan Orešić) – gre letos v roke podjetju Pirnar d.o.o., za Pirnar Ultimum Pure vhod v leseni izvedbi z ONE TOUCH potezalom, oblikovalcev Romana Pirnarja in Ernesta Bevca. Komisija je zapisala, da gre za inovativno rešitev in vrhunsko izdelavo ob uporabi najsodobnejših tehnologij.

Mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča, je predstavil zasnovo in program obeh sejmov, na katerih se skupaj predstavlja 186 podjetij iz 13 držav. »Dva sejma z eno vstopnico sta po lanski premieri dokaz, da smo na pravi poti. Sejem Ambient razstavlja ponudbo pohištva in notranje opreme, sejem Dom Plus pa stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažne hiše. Prireditev poteka od danes pa vse do nedelje v vseh dvoranah Gospodarskega razstavišča ter v dodatni montažni in še na Mestni ploščadi pod skupnim sloganom Vse za dom!« Kot organizatorji so tudi letos povabili strokovno zaledje in skupaj pripravili pester spremljevalni program. Na sejmu Dom Plus sodelujejo z brezplačnimi svetovanji in predavanji neodvisni strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in ENSVET – Eko sklada glede trajnostne gradnje, izbire energentov oziroma načina ogrevanja, pridobivanja nepovratnih sredstev, bivalnega ugodja in odprave nevšečnosti, kot sta vlaga in plesen, idr.

Prof. Pezdirc je sejemsko strategijo, ki močneje prepleta delovanje pohištvenega sejma z oblikovanjem, ocenil kot uspešno. Vloga oblikovanja je nujna pri razvoju novih visoko kakovostnih konkurenčnih proizvodov in storitev, kar se pozitivno izraža v gospodarskem in družbenem uspehu vsake družbe in ne nazadnje  tudi v delovanju in poslanstvu sejma Ambient Ljubljana, je poudaril in predstavil glavne projekte: »Razstava in borzo oblikovanja – Top ideje, kjer sta tudi letos glavna podpornika Lesnina in Momax, so mladi oblikovalci prepoznali kot odlično priložnost za predstavitev svojih idej in možnost vstopa na trg. Arhitekturna svetovalnica – Top arhitekt je nedvomno priljubljena in koristna za obiskovalce sejma, saj jim s strokovnimi nasveti pomaga pri urejanju njihovega bivalnega okolja in spodbuja širši pomen kulture bivanja. Posebni gost sejma – letos je to italijansko podjetje Miniforms, ki se predstavlja s svojimi posebnimi izdelki in oblikovalci, omogoča neposreden vpogled in soočenje s tekočo produkcijo pohištva svetovno uspešnega podjetja, saj njihove izdelke najdete praktično na vseh kontinentih. Postopoma so se s  temi aktivnostmi in nagradami, borzo idej, okroglimi mizami in strokovnimi predavanji pletle vedno močnejše vezi in sodelovanje med oblikovalsko stroko, gospodarstvom in seveda končnim uporabnikom,« je sklenil Pezdirc.

Nagrajeni izdelki Top 5 so na ogled na posebni razstavi v dvorani Kocka:

Mizarstvo Bolčič d.o.o., za stol Cockpit, oblikovalec Guillaume Delvigne
Utemeljitev komisije: Sveža oblikovalska rešitev, domišljena ergonomija, vrhunska izdelava in spoštljiv odnos do lesa.

Klinc Marko s.p., za kavč Pillow sofa, oblikovalec Marko Klinc
Utemeljitev komisije: Preprosta, učinkovita in igriva modularna rešitev z inovativnim vpetjem naslona.

Oblikovalka Neža Uran, za polfotelj Pero
Utemeljitev komisije: Udoben, kakovosten, lepo oblikovan polfotelj, z veliko svežine in rahlim retro priokusom.

Pikka design d.o.o., za krožnik Circulum, oblikovalca Rok Kuhar in Katjuša Kranjc
Utemeljitev komisije: Vsestransko uporabno odlagalo za bivanjsko okolje.

Pirnar d.o.o., za Pirnar Ultimum Pure vhod v leseni izvedbi z ONE TOUCH potezalom, oblikovalca Roman Pirnar in Ernest Bevc
Utemeljitev komisije: Inovativna rešitev, vrhunska izdelava ob uporabi najsodobnejših tehnologij.

Sorodni članki