Sklop akustičnih koncertov obalnih glasbenikov

Mediadom Pyrhani in Zveza kulturnih društev Piran organizirata sklop akustičnih koncertov obalnih glasbenikov z naslovom »Unplugged at Mediadom«. Na prvem izmed Unplugged-ov, v ponedeljek 13.11. bo nastopila obalno-ljubljanska skupina Toxine. V torek, 14.11., legendarni obalni punk-rockerji Valter Brani Sarajevo, v sredo,15.11., pa perspektivni koprski post rockerji Noair. Unplugged at Mediadom je prvi tovrstni obalni festival, kjer se bodo izbrane  obalne zasedbe predstavile v akustični izvedbi. Vstop brezplačen – zaradi omejenega števila sedežev je predhdona rezervacija vstopnic OBVEZNA.


Program Unplugged at Mediadom 2017:

Prvi večer – ponedeljek 13.11.2017, ob 20.00
koncert skupine TOXINE

Drugi večer – torek 14.11.2017, ob 20.00
Koncert skupine VALTER BRANI SARAJEVO

Tretji večer – sreda 15.11.2017, ob 20.00
Koncert skupine NOAIR

Koncerti so brezplačni, vendar pa je zaradi omejenega števila vstopnic je obvezna rezervacija. Vstopnice lahko rezervirate od torka, 7.11.2017 prek elektronskega naslova info@mediadom-piran.si ali pokličete na telefonsko številko 030 703 110 (v času uradnih ur muzeja). Koncerti bodo potekali v dvorani Mediadoma, na Kumarjevi ulici 3 v Piranu.

O projektu:

Unplugged at Mediadom je nov glasbeni festival, izključno obalnih glasbenikov, ki bodo v akustični izvedbi predstavljali svojo avtorsko glasbo. Koncerti bodo tudi posneti, tako bodo skupine imele možnost promocije avtorske glasbe ob ustvarjanju arhivskega gradiva. Letos bo izvedena 1.0 verzija festivala želimo pa si, da bi v prihodnjih letih festival postal tradicionalen glasbeni dogodek mesta Piran.

 

O nastopajočih:

 

TOXINE

Skupina nastane na prehodu let 2006/07, ko se ustanovni člani zberejo za rekreativno igranje, ki kmalu preraste v ustvarjanje avtorskega materiala z angleškimi besedili s poetičnim pridihom, ki se pogosto ukvarjajo s socialnim in psihološkim komentiranjem družbe. Glasba se spogleduje z vsem od funka do progresivnega in stoner rocka. Po nekaj prispevkih za različne kompilacije in demo kaseti »Play Me If You Can« (2009), se Toxine zapre v studio, kjer posnamejo prvenec »Ever Wordless« (2013, Subkulturni azil/Akord records), istega leta uglasbijo tudi poezijo »Janez Novak« za projekt Rokerji pojejo pesnike. Na svoji poti igrajo na nekaj najbolj znanih festivalih (Lent, Pivo in cvetje, Jeff) in klubih po Sloveniji. Drugi album »Now O’Clock« izide leta 2015 pri italijanski založbi Blue Tattoo Music. Letos, ob svoji 10-letnici, so bili na turneji po Nemčiji, Avstriji in Češkem, pri ZKP RTV pa so izdali single »Zrcalije«.

 

VALTER BRANI SARAJEVO

Valter Brani Sarajevo so obalna punk-rock zasedba, ki je bila aktivna med koncem starega in začetkom novega tisočletja. Mogočni trio je bil velika senzacija takratne obalne scene, predvsem pa bend, ki ga je bilo potrebno videti v živo. Izredna uigranost, dovršenost ter hitri in udarni ritmi so bili zrcalna podoba izvirnih besedil in glasbe, ki so jo pisali in ustvarjali vsi trije. “Glasba, ki so jo preigravali VBS je bila zelo melodična, vesela, zajebantska, naspidirana, plesna če hočete. V njej najdemo elemente punka, rocka, ska-ja, HC-a. V simbiozi z besedili nekako pritegne poslušalca s svojim pozitivnim in humornim značajem” (Radio Študent). Najboljša anekdota o VBS je vsekakor ta, da so za besedilo pesmi “Kučni red” uporabili tekst internega pravilnika o obnašanju v begunskem zbirnem centru Postojna. Leta 2017 se je skupina ponovno združila in nekajkrat nastopila na raznih obalnih in slovenskih glasbenih festivalih. V Mediadomu bodo prvič (morda tudi zadnjič) predstavili lastnim repertoarjem v akustični izvedbi.

 

NOAIR

Skupina NOAIR si je od izdaje prvenca “Existential” (2014) zagotovila močno prepoznavnost na obalnem prostoru. Po številnih koncertih na obali, dveh v Kinu Šiška ter drugod, je štiričlanska zasedba požela veliko pozitivnih kritik z izdajo novega albuma, “Superhuman” (2017). Slednji je vzbudil kar nekaj pozornosti v medijskem prostoru, kar je privedlo tudi do obiska na »Izštekanih Vala 202«, ki se bo zgodil sedmega novembra 2017. Iz vseh naštetih okoliščin je zdaj nastal tudi NoAir v akustični preobleki. Skladbe eksistencialnega duha iz prvega ter “nadčloveškega” iz drugega albuma tako postanejo homogena pripovedovalna gmota. Ta se sprehaja od klasično-nežnega akustičnega vzdušja do ironično-shizofrenega, na trenutke pobesnelega. “Dobili smo rock bend svetovnega kova, ki ne razočara v nobenem rock klubu, komunikativnost in lepota glasbe pa mu utirata pot tudi v množične medije.” – Jure Longyka.

 

Organizatorja festivala Unplugged at Mediadom sta Mediadom Pyrhani ter ZKD Piran. Projekt je podprt s strani Občine Piran ter O.I. JSKD Piran. Medijski pokrovitelj festivala je portal Muzikobala.com.

Vse informacije o programu in urnikih Mediadoma lahko spremljate na naši uradni spletni strani www.mediadom-piran.si.

Sorodni članki