Istrski maraton – zadetek v polno

Lepo vreme, čez 4.000 tekačev na treh različnih razdaljah (nekateri celo “na šverc”, ker je število prijav omejeno) ter približno 12.000 obiskovalcev v dvodnevnem dogajanju, to so zaključne številke 3. Istrskega maratona, ki se je kljub pomanjkanju tradicije hitro umestil v srca in na koledarje rekreativnih atletov. Navadno se na tovrstnih prireditvah reče, da so zmagovalci vsi, vseeno pa velja omeniti najhitrejše. Na ti. rekreativnem teku na 11.5 km sta zmagala Danijel Vinčec iz Marezig ter Korošica Bernarda Oserban, na 21 km sta bila najhitrejša “pravi” atlet Blaž Grad (sicer specialist za 3.000 m z zaprekami) in Maja Škrlj iz Šmarij pri Sežani, najzahtevnejšo maratonsko preizkušnjo na 42.195 m je enako kot lani dobil Hrvat Robert Radojković in s tem izpolnil obljubo, ki jo je dal že dan prej na tiskovni konferenci, v ženski konkurenci pa je na svojem tretjem maratonu slavila Simona Dolinar Majdič.

maraton02

Ob progi, ki je bila tudi po trasi Parenzane speljana od Portoroža do Kopra in nazaj, se je zbralo lepo število gledalcev, njihova pomoč pa je tekmovalcem prišla prav predvsem na klancih, ko je marsikomu pričelo zmanjkovati sape. Zmagovalec polmaratona Blaž Grad je denimo povedal: “Proga je bila zelo zahtevna, vzponi pa težavni, čeprav sem nastopil iz polnega treninga in predvsem testiral svojo pripravljenost.” Z njim se je strinjal tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je sicer prispel v cilj daleč za zmagovalcem, a navsezadnje 21 km tudi ni otroška igra, predvsem ker je sonce vse močneje pripekalo: “Malce so nas organizatorji ukanili, lahko bi povedali, da so združili maraton z gorskim tekom in krosom. Sicer pa sem na progi zelo užival,” čeprav je treba priznati, da se je bolj kot na vrhuncu užitka zdel tik pred infarktom.

Olimpijska zmagovalca

Organizatorji so sicer poskrbeli za pravi tekaški praznik z obilico spremljevalnega programa, ki je večinoma potekal na portoroški plaži, začuda pa je zelo redke zamikalo, da bi se vrgli v morje, čeprav je bilo vreme predvsem v popoldanskem času idealno, temveč so utrujene noge raje celili ob zvokih domačih glasbenih matadorjev Eskobars in Anike Horvat.

Med Primorci se je poleg zmagovalcev Vinčeca in Škrljeve izkazala še Pirančanka Ana Radivo, ki je po dveh prvih mestih v polmaratonu tokrat pristala na 2. mestu, od znanih Koprčanov pa je cilj uspešno dosegel tudi Andrej Zonta, kar je v cilju ovekovečil večinoma sicer glasbeni fotograf Grga Demirović. Skupno je bilo zastopanih kar 21 držav, med njimi največ Italijanov, Hrvatov in Slovakov, svojega udeleženca pa so prispevale tudi ZDA. Iz Italije sta prišli najbolj znani imeni Gelindo Bordin in Alberto Cova, ki sta svoje čase kot zadnja belca pred prevlado Afričanov zmagala na olimpijskih igrah na dolgih progah – Bordin v maratonu v Seulu 1988, Cova pa na 10.000 m štiri leta pred tem v Los Angelesu.

maraton01

Foto: Freddy Poljšak

Boris Planinc

Sorodni članki