Kronika: 27.11.2017

V petek, ob 22.06, smo bili obveščeni, da je na cesti od Valete proti Luciji padel motorist. 17-letni Izolan je vozil motorno kolo od Valete proti Luciji. V levem ovinku je pričel zavirati, izgubil je oblast nad vozilom in padel. Pri tem je motorno kolo oplazilo pred seboj vozeči osebni avto, zatem pa je zdrsnilo pod varovalno ograjo, približno en meter pod nivo vozišča. Voznik se je v nesreči huje poškodoval (zlom prsnice, poškodba pljuč). Odrejen mu je bil strokovni pregled, sledi mu obdolžilni predlog zaradi neprilagojene hitrosti.

V  Pradah  so vlomili v stanovanjsko hišo. Razmetali so vse prostore, zatem pa  odnesli  več  kosov  zlatega  nakita,  ročno  uro  in več zbirateljskih kovancev. Z dejanjem so lastniki oškodovani za približno 10.000 evrov.

Iz stanovanjskih hiš v zadnjih letih največkrat storilci kradejo zlatnino in denar.  Svetujemo, da za to lastniki ustrezno poskrbijo. Pred odsotnostjo z doma  zaklenite  vrata  in  zaprite  okna, vklopite alarmno napravo, ključe ustrezno  shranite in jih ne puščajte na “skritih mestih”, ne puščajte doma dragocenosti  in  denarja,  z  vidnih  mest  umaknite  vrednejše  predmete, zapišite   si   serijske   številke   vrednejših  predmetov  ali  jih  celo fotografirajte,  po  možnosti  pa  tudi  označite  (umetniške slike, nakit, tehnične predmete, …) ipd.

Vlomilci  v  tem  delu  leta  izkoriščajo zgodnjo temo in kratke odsotnosti lastnikov, ki so popoldan bodisi še v službi ali po opravkih. Zato lastniki ustvarite  situacije,  ki dajejo videz, kot da je nekdo doma – npr. prižgan televizor,  luči,  uporabite lahko tudi pripomočke oziroma časovna stikala, ki zagotavljajo samodejno vklapljanje luči in naprav, kar še dodatno poveča videz  gibanja  v objektu. Umaknite tudi vredne predmete z vidnih mest, okna pa naj bodo zaprta in vrata zaklenjena.

Če  kljub  vsemu  postanete  oškodovanec oz. žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj  obvestite  policijo!  V stanovanje ali hišo ne vstopajte, do prihoda policistov  pa  tudi  ničesar  ne  prijemajte  ali  premikajte, da se ne bi poškodovale  ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.

V  soboto  zvečer  so  sežanski  policisti  v  Divači  ustavili  52-letnega državljana  Italije.  Odredili  so  mu  preizkus  alkoholiziranosti,  ki je pokazal  0.69  mg/l,  zato so mu odvzeli vozniško dovoljenje in mu odredili pridržanje.  Med  postopkom  so  policisti ugotovili tudi, da kot lovec pod vplivom  alkohola prevaža lovsko puško, s čimer je kršil določila 81. člena Zakona  o orožju. Orožje/puško so mu zasegli, prav tako tudi 29 nabojev, in ga naročili k sodnici v Koper na zaslišanje. Sledi mu obdolžilni predlog.

Nekaj  čez  polnoč, v noči s sobote na nedeljo, so na Sp. Škofijah ustavili 32-letnega  voznika  osebnega  avtomobila,  kateremu  je  poteklo  vozniško odovljenje,  alkotest  pa  mu  je  pokazal  0,60  mg/l. Sledi mu obdolžilni predlog.

Sorodni članki