Kronika 06.02.2017

4. 2.

Ponoči je v lokalu v Žusterni prišlo do pretepa. Policisti so pridržali dva brata, oba pijana, oba sta se nedostojno vedla do gostov, nato pa nista upoštevala ukazov policistov. Eden od njiju policistom ni hotel izročiti osebnega dokumenta, zatem pa je zamahnil proti policistu. Zoper oba je bilo odrejeno pridržanje po čl. 109/2 ZP-1. V postopku sta se oba upirala, zato so bila uporabljena prisilna sredstva. Obema je bil izdan plačilni nalog za več kršitev.

V Prestranki je nekdo vlomil v hišo in lastnikom ukradel 400 evrov.

Popoldan so policisti na mejnem prehodu Jelšane pi pregledu vozila 51-letnega državljana Hrvaške v prtljažnem delu, v katronasti škatli, našli 15 kosov pirotehničnih izdelkov, kat. F2, in vžigalno vrvico, znamke 192-A SUPER TNT, razred II. Izveden je bili hitri postopek z odločbo (po ZEPI-A 48/1-6, zveza 35/5).

Zvečer je v enem od koprskih lokalov 31-letni Izolan udaril Koprčana v glavo. Policisti so mu izali plačilni nalog. Čez dobro uro je isti Izolankršil javni red in mir v drugem koprskem lokalu. Gosta je pričel žaliti in pozivati k pretepu. Ker so policisti ocenili, da obstaja nevarnost, da bo s tem nadaljeval, mu je bilo odrejeno pridržanje na podlagi 109/2 ZP-1. Izdan mu je bil plačilni nalog (po čl. 6/1 in 22/1 ZJRM).

5. 2.

V Pivki je nekdo vlomil v mlekomat in iz njega ukradel kaseto z gotovino.

V Luciji je nekdo vlomil v stanovanjsko hišo, kjer je lastnikom najprej vse razmetal, zatem pa odnesel dva vrtalna baterijska stroja znamke Makita in električne škarje za striženje žive meje. Lastnik je oškodovan za 1000 evrov.

Ob 10. uri je prišel na bencinsko črpalko Koprčan, ki je bil pod močnim vplivom alkohola v lokalu nasilen do gostov lokala, jih žalil in jim jemal pijačo. Ob intervenciji se ni umiril in ni upošteval ukazov policistov, zato so mu odredili pridržanje (po 109/2 ZP-1). Izdan mu je bil plačilni nalog (po ZJRM-1 6/1 in 7/2,  2/1).

V Kopru je nekdo izpred stanovanjskega bloka na Oljčni poti ukradel kolo z motorjem znamke Piaggio, tip Fly 50 4T/25 km, leto izdelave 2014, bele barve, na katerem je bila zaklenjena ključavnica krmila. Lastnik je oškodovan za 2100 evrov.

Ob 19.35 smo bili obveščeni, da avto pelje po hitri cesti od Bivja proti Kopru v nasprotno smer. Policisti so vozilo ustavili na ‘priključku Slavček’ in ugotovili, da je avto peljala 81-letna voznica z okolice Izole. Voznici je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in prepovedana nadaljnja vožnja. Sledi ji obdolžilni predlog zaradi kršitve ZPrCP 30/20.

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana. Globa za takšno dejanje je določena v višini najmanj 1200  evrov  z izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Zavedamo  se,  da  je  to  velik  problem,  vendar  je  tovrstne  kršitelje velikokrat  težko izslediti. Prav zaradi takšnih, smrtno nevarnih, situacij pogosto  sodelujemo  tudi  z  mediji,  preko katerih nenehno opozarjamo vse
udeležence v cestnem prometu na nevarnost vožnje v napačno smer. Voznikom, ki opazijo, da nekdo vozi v napačni smeri ali so o tem obveščeni, pa svetujemo, naj zmanjšajo hitrost in vklopijo vse štiri smernike, da na ta način na nevarnost opozorijo ostale voznike. Vozijo naj zelo previdno, upoštevajo varnostno razdaljo in o nevarnosti kar najhitreje obvestijo policiste na številko 113.

6. 2.

Ponoči so neznani storilci vlomili v parkomat na Vojkovem nabržju v Kopru, v parkomat za tržnico na Piranski cesti v Kopru in v parkomat pri izolski ladjedelnici ter v dva mlekomata v Kopru.

Sorodni članki