Število avtomobilskih dirk spet raste

Medtem, ko so vozniki rallyja v svetovnem prvenstvu prvo dirko v Monte Carlu že končali in se pripravljajo na drugo na Švedskem, pa se tekmovalna sezona v Slovenskem avtomobilskem športu še ni pričela. V nacionalnem koledarju, ki ga je Zveza za avtošport Slovenije AŠ2005 v uradni obliki potrdila te dni, pa je prvi datum 15.april. Državna in pokalna prvenstva so letos razpisana v petih panogah, na domačih in tujih prizoriščih pa je načrtovanih 25 tekmovanj. Sezona se bo tudi letos zaključila konec oktobra v Idriji.

Prvi osnutek tekmovalnega koledarja je bil sicer objavljen že minulo jesen, veliko prej, kot v minulih letih. To je pohvalna poteza panožne zveze, ki je olajšala priprave voznikom in ekipam, je pa, resnici na ljubo, v veliki meri odvisna tudi od organizatorjev. Ti pa prav tako nimajo lahkega dela v pripravah na prihodnjo sezono, predvsem z finančnega vidika. Vseeno pa to kaže na korake napredka, ki jih dela tako zveza AŠ2005, kot slovenski avtomobilski šport v celoti. Rezultat tega je tudi vrnitev ene od panog na domači asfalt. Letos bom namreč na novem poligonu Gaj v Cerkljah ob Krki po kar predolgem premoru spet spremljali na delu naše in tuje voznike krožno hitrostnih dirk. Dva tekmovalna konca tedna sta predvidena, s po dvema dirkama vsak, na prvem pravem slovenskem dirkališču, ki bo sicer funkcionalno letos, na svojo dokončno podobo pa bo moralo počakati še nekaj časa.

 

Veliko dirk na Primorskem, a ne na Obali

 

Prav tako bo za ljubitelje dirk dobro poskrbljeno tudi na Primorskem. Veseli prebujanje goriško vipavske regije, ki je bila od nekdaj zibelka slovenskega avtošporta, saj bodo tudi letos pripravili dva rallyja, čisto blizu, le malo čez mejo, pa bo v Čedadu tudi zadnja letošnja gorska dirka. Lani so obudili rally v Ajdovščini, ki zdaj nosi ime Vipavska dolina, dirka v Novi Gorici pa je v nekaj letih zrasla v regijsko pomembno prireditev. Letos bo namreč ta dirka prvič c3eljala za Evropski rally pokal. Sezona se bo tudi letos tradicionalno zaključila z rallyjem v Idriji, kjer so doma najuspešnejši vozniki zadnjih let. Sicer pravijo tudi, da je v skorajda vsaki hiši na Idrijskem spravljen vsaj en dirkalni avtomobil! Trditev, ki sploh ni tako daleč od resnice. Malo slabši je položaj na Obali, kjer je bilo pred leti veliko število aktivnih voznikov, pa tudi kar nekaj dirk smo videli, od rallyja v Kopru in Portorožu do gorske dirke iz Izole proti Šaredu. Za ljubitelje dirk je še najbližje Ilirska Bistrica, ki tradicionalno gosti gorsko dirko, veljavno za Evropsko prvenstvo. S prihodom novih, mladih imen, pa se tudi spisek voznikov in posadk v zadnjem času vendarle povečuje tudi v krajih ob morju.

V letošnjem letu bodo organizatorji pripravili največ rallyjev, kar pet jih bo spet na slovenskih cestah. Poleg treh primorskih prireditev sta v koledarju še Velenje in Železniki, dvakrat pa bodo naše posadke gostovale pri sosedih. Medtem, ko je hrvaški rally v Istri že zanesljivo v koledarju, pa je furlanska dirka v Čedadu in Vidmu v tem trenutku še rezerva. Gorsko hitrostne dirke bodo tudi letos le tri v Sloveniji, na Gorjancih, v Lučinah in Ilirski Bistrici. Kar štirikrat bodo naši vozniki odšli k sosedom. Prvič v avstrijski Rechberg, nato pa k Hrvatom v Stubičke Toplice in tradicionalni Buzet ter za konec sezone v Čedad. Še ena italijanska dirka, tista v Verzegnisu, pa zaradi lanskih zapletov pri izvedbi še ni potrjena.

Medtem, ko bodo vozniki avtokrosa tudi letos nastopali le v tujini, v koledar pokalnega prvenstva so vpisane  štiri dirke v Avstriji in Italiji ter na Češkem in Madžarskem, pa se krožne dirke po večletnem premoru spet vračajo v Slovenijo. Na prenovljenem poligonu Gaj v Cerkljah na Dolenjskem bodo pripravili dva od štirih koncev tedna v koledarju. Vsak vikend, poleg dolenjske dirke bodo vozniki odšli še na Red Bull Ring in Grobnik, bosta na vrsti dve dirki. Prav tako bo na dirkališču Gaj tudi en kronometer, ki bo 15. aprila začel letošnjo sezono, na letališču v Slovenj Gradcu pa bodo pripravili še dve dirki v pospeševanju.

 

Koledar državnih prvenstev Slovenije za leto 2017 v avtošportu

 

Rally

21.-22. april – Vipavska dolina
26.-27. maj – Velenje
30. junij-1. julij – Železniki
27.-29.  avgust – Friuli Venezia Giulia (I)*
8.-9. september – Nova Gorica
29. september-1. oktober – Croatia Rally (HR)
28.-29. oktober – Idrija

 

Gorsko-hitrostne dirke

22.-23. april – Rechberg (A)
6.-7. maj – Stubičke Toplice (HR)
20.-21. maj – Verzegnis (I) *
17.-18. junij – Gorjanci
12.-13. avgust – Lučine
2.-3. september – Ilirska Bistrica
16.-17. september – Buzet (HR)
14.-15. oktober – Čedad (I)

 

Krožno-hitrostne dirke

19.-21. maj – Red Bull Ring (A)
3.-4. junij – Gaj, Cerklje ob Krki
29.-30. julij – Grobnik (HR)
23.-24. september – Gaj, Cerklje ob Krki

 

Avtokros

23. april – Humpolec (CZ)
14. maj – Holabrun (A)
3. september – Vighizzolo di Else (I)
8. oktober – Nyrad (H)

 

Drag

18. junij  – Slovenj Gradec
25. junij – Slovenj Gradec

 

Kronometer

15. april – Poligon Gaj

 

Opomba: dirki, označeni z *, sta še nepotrjeni

 

Vlado Krivec

Sorodni članki