Košarkarska reprezentanca je v Kopru s 87:73 premagala Ukrajino

Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je uspešno začela kvalifikacije za uvrstitev na evropsko prvenstvo 2025. V koprski Bonifiki je s 87:73 premagala Ukrajino. Selektor Aleksander Sekulić na tekmi proti Ukrajini zaradi zdravstvenih težav ni mogel računati na Alekseja Nikolića. Debi med dvanajsterico je tako takoj dočakal Tibor Mirtič, ki je edini novinec v tokratni reprezentanci in je v zadnji minuti dočakal tudi ognjeni krst. Tako kot tudi Aljaž Kunc, ki je v prvem uradnem nastopu dosegel dve točki in ujel šest žog.

Slovenija je tako suvereno prišla do prvih dveh točk, Klemen Prepelič pa je s 30 točkami (iz igre 6:12, trojke 4:9, 9 podaj, indeks 29) izenačil svoj rekord na uradnih tekmah v državnem dresu. Enako število točk je dosegel pred dvema letoma prav v Kopru proti Švedski. Reprezentanco čaka nova tekma kvalifikacij že v nedeljo, ko se bo prav tako v Kopru ob 18. uri pomerila z Izraelom.

Na evropsko prvenstvo bo napredovalo 24 od 32 sodelujočih reprezentanc oziroma po tri najboljše v posamezni skupini, razen iz skupin kjer bodo igrale gostiteljice prvenstva Latvija, Ciper, Finska in Poljska, ki so na prvenstvo neposredno že uvrščene. V teh skupinah (skupine C, E, G in H) si bosta poleg gostiteljic napredovanje zagotovili še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

42. izvedba EuroBasketa bo na sporedu med 27. avgustom in 14. septembrom 2025. Skupinski del bodo gostili Ciper (Limassol), Poljska (Katovice), Finska (Tampere) in Latvija (Riga), kjer se bo odvil tudi sklepni del prvenstva.

Vir: KZS.si

Sorodni članki