Idrijski start-up Smart Optometry prejel investicijo koncerna Kolektor

so_otroci

Start-up Smart Optometry iz Idrije, ki razvija programske rešitve namenjene skrbi za zdravje oči, je uspešno zaključilo pogovore s koncernom Kolektor o semenski investiciji v mlado podjetje. Investicija je hkrati prva investicija v start-up letos ustanovljenega korporativnega sklada Kolektor Ventures, katerega namen je postati generator rasti s pomočjo prebojnih inovacij v kontekstu interneta stvari (IoT), hkrati pa koncern širi svojo ponudbo na področje digitalizacije korporativnega in socialnega okolja. »Kolektor je prepoznal potencial v naši ideji, hkrati pa mi v koncernu Kolektor vidimo zaupanja vrednega partnerja, ki podpira našo vizijo in strategijo razvoja podjetja,« je povedal Žan Menart, direktor podjetja Smart Optometry.

so_z%c2%a6ianmenart

Glavni produkt podjetja je aplikacija Smart Optometry za pametne naprave s sistemom iOS in Android, ki je namenjen očesnim specialistom, ki opravljajo preglede vida in oči. Aplikacija specialistom omogoča izvajanje natančnih, hitrih, preprostih in za pacienta interaktivnih pregledov bližinjskega vida, ki je za kvaliteto življenja ključnega pomena. Prav zaradi napovedanega povečanega povpraševanja po teh storitvah, je podjetje Smart Optometry d.o.o. pričelo z razvojem rešitev, ki bodo omogočile, da se ti pregledi izvajajo hitreje in na kar najenostavnejši način, ter s tem izboljša učinkovitost specialistov ter hkrati izkušnjo pacientov.

so_cover

Mednarodne študije so namreč ugotovile, da bo zaradi sodobnega načina življenja in večurnega dela, ki zahteva strmenje na blizu (telefoni, računalniški ekrani itd.), do leta 2050 kar polovica svetovnega prebivalstva kratkovidna, zato je skrb za vid nujna že danes. Redni pregledi vida so namreč glavni predpogoj za pravočasno odkrivanje morebitnih okvar, ki imajo lahko za posledico delno oziroma popolno slepoto. Menart je ob tem zaskrbljujočem trendu poudaril: »Dejstvo je, da smo z manj naprednimi napravami od današnjih pametnih telefonov in tablic pristali na luni. Škoda bi bilo, če bi njihova uporaba ostala namenjena samo igram in kratkočasenju, in področje zdravja je eno takih, ki bi lahko na področju digitalizacije doseglo velik preboj.« Ker gre za globalni trend podjetje tudi že posluje na mednarodnih trgih. Med več kot 5000 uporabniki njihove aplikacije so očesni specialisti iz kar 157 različnih držav. Globalen doseg aplikacije zagotavlja med drugim tudi dejstvo, da je aplikacija trenutno že prevedena v 9 jezikov, kar omogoča izvajanje pregledov vida in oči v lokalnem jeziku že velikemu delu svetovnega prebivalstva. Na tujem podjetje in produkt predstavljajo ambasadorji blagovne znamke, tj. entuziasti in specialisti v očesni industriji z globokim strokovnim znanjem in širokim krogom poznanstev.

Vizija podjetja je ponuditi celostno ponudbo za nego in zdravje oči. Tako Idrijska ekipa že razvija tudi nove rešitve za druge vidike očesne nege ter zdravja oči. Tako so v razvoju trenutno tri rešitve, ki bodo luč sveta ugledale v letu 2017 in bodo med drugim omogočale očesno terapijo za otroke z ambliopijo (3 – 4 % vseh otrok) ter nadzorovanje napredovanja starostne degeneracije rumene pege (makule), ki jih pripravljalo skupaj s strokovnjaki iz Švice, Velike Britanije in Slovenije.

Sorodni članki