Flip Piran na Japonskem

Z desetdnevnega gostovanja na Japonskem se je vrnilo štirideset članov plesno akrobatske skupine Flip Piran. Na povabilo Japonske gimnastične zveze so v Tokiu sodelovali na Japonskem gimnastičnem festivalu, kamor organizatorji vsako leto povabijo le en izbarani klub iz vsega sveta. Seveda so se Flipovci vabilu radi odzvali, ponosni, da so bili za letos v hudi konkurenci izbrani prav oni.

Na festivalu se je v dveh dneh festivala deset tisoč gledalcem predstavilo šest tisoč nastopajočih iz sto trideset japonskih klubov. Njihove točke, ki izhajajo predvsem iz ritmične gimnastike in plesa, so se povsem razlikovale od Flipovih koreografij, ki so z dvigi, meti in težko akrobatiko navdušile tako gledalce kot nastopajoče. Številčno so bile koreografije domačih klubov neprimerljive s Flipovimi, saj je v nekaterih nastopilo istočasno preko dvesto plesalcev. Veliko je bilo skupin v katerih so nastopili starši skupaj z otroki, in skupin, v katerih so bili telovadci, stari preko sedemdeset let. Zanimiva je bila točka, v kateri je preko sto petdeset mamic nastopilo z vozički, v njih pa njihovi malčki. Tudi kostumsko so bile vse skupine izredno ubrane in barvite. Nastop Flipovcev si je ogledala tudi slovenska veleposlanica v Tokiu Simona Leskovar.

Flipovci so seveda, kot na svojih prejšnjih potovanjih, izkoristili čas med nastopi in si ogledali znamenitosti Tokia in njegove okolice. Zapeljali so se do jezer pod goro Fuji, ki jo Japonci častijo kot sveto goro, z ladjo Vasa, kopijo švedske kraljeve ladje iz Vasa muzeja, so se zapeljali po jezeru Hakone. Seveda so si ogledali nekaj najlepših templjev in svetišč, spoznavali japonsko kulturo in kulinariko, poskusili ribje jedi na znameniti tokijski ribji tržnici, si ogledali predstavo tradicionalnega japonskega kabuki gledališča, in se do Jokohame zapeljali z najhitrejšim vlakom Shinkansen, katerega trenutni rekord je 603 km/uro. Prav tako ni manjkal tradicionalni obisk tematskega parka, saj na vsakem gostovanju obiščejo enega. Tokrat so se naužili adrenalina v Fuji Q parku, v katerem so nekatere svetovno najbolj znane adrenalinske atrakcije.

Veseli, da so s svojim kakovostnim nastopom opravičili povabilo Japoncev, so se polni vtisov o nenavadni japonski kulturi, njihovi prijaznosti in poštenosti, izrednim smislom za red in ustaljene navade, vrnili na domačo Obalo z obljubo organizatorjem, da se bodo radi še kdaj odzvali njihovemu povabilu.

SM
Foto: Flip pred Asakusa templjem v Tokiu

Sorodni članki