Dobrodelni projekt – “Basket4Charity”

Dobrodelni projekt – piše Klemen Kladnik

Basket4Charity je projekt kjer sem (na socialnem omrežju Facebook) skušal združiti prijatelje košarkaše iz Italije – projekt je seveda širši od strogo košarkašev, načeloma pa gre za ljudi, ki so tako ali drugače povezani s športom, ni pa to pogoj.

Zgodba se je začela v Sloveniji, kjer sem (pravtako na FB) pripravil skupino “Pomagam ker hočem”, kjer smo zbirali hrano, oblačila in ostale nujne potrebščine za družine projekta Botrstvo (Zveza prijateljev Mladine Moste, Ljubljana). Po nekaj uspešnih akcijah sem se odločil, da pripravim podobno skupino v Italiji in začel zbirati hrano, oblačila in ostalo kar ljudje potrebujejo. V začetku smo zbirali za isti projekt Botrstvo z željo da v Trstu ali okolici najdemo podobno društvo ali organizacijo, preko katere bi pomagali v Italiji živečim družinam in posameznikom, ki pomoč potrebujejo.

Iz tega se je potem razvila ideja, da bi v projekt vključili športna društva iz Furlanije-Julijske krajine. Ker je edino korektno zadevo začeti “peljati” doma sva se s predsednikom košarkarske sekcije AŠD Breg Borisom Salvijem dogovorila, da izkoristimo priložnost in združimo prijetno s koristnim ter povabiva vse, ki imate namen priti na tekmo Breg-Bor (Dolina, 10.10 ob 20.30), da prečistite omare in pogledate česa od oblačil, obutve, hrane,… imate preveč in bi bili to pripravljeni odstopiti nekomu, ki to potrebuje.

Zbiramo torej oblačila (v tem obdobju predvsem zimska), nogavice, spodnje perilo, otroška oblačila (vsa oblačila naj bodo v spodobnem stanju, ker ga ni hujšega kot oddati strgana ali umazana oblačila), hrano (hrano, ki zdrži dlje časa brez posebnega hranjenja – konzerve, testenine, mleko v prahu, juhe v prahu – ne kakih mlečnih izdelkov, sadja, zelenjave,… hrane s kratkim rokom trajanja), voda v plastenkah tudi pride v poštev. Zbiramo higienske pripomočke (pribor za osebno higieno, damske vložke, plenice za najmlajše, mila, zobne kreme, zobne ščetke – seveda nerabljene!). Pomoč se zbira anonimno, za družine ali posameznike, ki so znani nam – ni pa nobene potrebe, da bi ljudje, ki pomoč ponujajo izvedeli za koga se zbira.

Glede na situacijo v kateri smo trenutno res zbiramo za begunce vendar se zbrana oblačila in hrana razporedi skladno s potrebami. Zaenkrat torej za begunce in za družine iz projekta Botrstvo, v bodoče pa upam tudi za kakšno združenje na italijanski strani meje.

10.10. – pripravili bomo posebno “točko” na kateri bodo obiskovalci lahko oddali kar bi prinesli s sabo. Odvisno od uspešnosti projekta se bomo potem dogovorili ali bodo vse tekme Brega namenjene tudi zbiranju pomoči ali ne. Treba je vedeti, da tako zbiranje in sortiranje in prevažanje opreme pomeni veliko dela, mi smo pa vsi prostovoljci, ki imamo tudi svoja življenja. Verjetno je bolj realno, da se ena tekma mesečno nameni zbiranju pomoči.

Želja je, da se VSA društva počasi priključijo projektu, tako slovenska kot italjanska, košarkaška ali druga. V prvem letu bi rad, da vsaka od ekip C2 lige vsaj eno tekmo izkoristi za priložnost zbiranja pomoči. Vse kar bi bilo več bo odlično. V kolikor bi se “gibanju” rad pridružil tudi kak Slovenski klub je seveda več kot dobrodošel!

Če bi kdo rad pomagal ali bi se rad angažiral in v svojem krogu organiziral zbiranje pomoči me lahko kontaktira na mail info@basket4charity.com. Lahko pa to seveda naredite tudi brez mene. Projekt bo namreč svoj smisel dobil, ko bo vsak posameznik ali vsako društvo znotraj svojega kroga prepoznal ljudi, ki pomoč potrebujejo in jim pomoč namenil.

Več na  http://www.basket4charity.com/

KLEMEN KLADNIK

Sorodni članki