6. Festival evropskega in mediteranskega filma

Na 6. Festivalu evropskega in mediteranskega filma (FEMF) v Piranu bo prikazanih kar 31 filmov. Otvoritev bo v torek, 6. oktobra 2015 ob 18:30 uri, pod pokroviteljstvom župana g. Bossmana, otvoritveni film pa bo črna komedija Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča.

Festival evropskega in mediteranskega filma (FEMF) je letni pregled evropske avdiovizualne produkcije, ki vsako leto predstavi produkcijo celovečernih igranih in animiranih filmov. Na festivalu se podeljuje nagrada Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije ter nagrade za najboljši film (Grand Prix), režiserja in prvenec. Tričlansko strokovno žirijo, odgovorno za podeljevanje nagrad, letos predstavljajo Neva Mužič (filmska kritičarka in prevajalka), Radovan Čok (direktor fotografije) in Ubald Trnkoczy (filmski in TV režiser). Hkrati bo letos Festival nagradil igralca Slavka Štimca za ustvarjalni prispevek na področju svetovne kinematografije.

Program 
Otvoritev bo v torek ob 18:30 pred Gledališčem Tartini. Nagovoru župana občine Piran Petra Bossmana in pozdravu predstavnika festivala bo sledil glasbeni nastop Big Banda DOM s pevko Ano Soklič (filmska glasba, jazz glasba). Otvoritveni film bo črna komedija Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča.

Programska vodja Jelka Stergel je v festivalski program uvrstila 31 filmov v 6 sekcijah. Od tega je v uradnem tekmovalnem programu uvrščenih 14, v netekmovalnih sklopih pa se bo občinstvu predstavilo 17 filmov. Netekmovalni sklop sestavljajo program prvencev, kulturno-vzgojni program, Francija v žarišču in avtorice-režiserke. Filmi se bodo predvajali v Gledališču Tartini in na novi lokaciji – MediaDom Pyrhani.

Na projekcijah se nam bodo pridružili tudi nekateri filmski gosti. Največ filmarjev pa se bo zbralo na strokovnem srečanju v četrtek, ko bo potekala predstavitev Evropskega združenja žensk filmark – EWA. Festival se bo zaključil 10. oktobra ob 18:30 uri ob prisotnosti zvezde jugo filma Slavka Štimca in mnogih drugih zanimivih gostov, ki bodo prejeli nagrade za svojo ustvarjalnost. Zaključna projekcija bo najnovejši film Vse bo še dobro legendarnega režiserja in povratnika Wima Wendersa.

Tekmovalni program: 14
Prvenci: 3
Uradni program: 6
Avtorice: 5
Francija v žarišču: 4
Kulturno vzgojni: 4

Več na: http://www.femf.si/

unnamed

VIR: OBČINA PIRAN, www.femf.si

 

Sorodni članki