Nera – Osvežitev s Krasa

Na kraškem robu se je pred dvema letoma zbrala glasbena zasedba štirih članov, si nadela ime Nera in začela skupno glasbeno pot. Gre za pravo glasbeno osvežitev, saj so njeni člani prej delovali v zelo raznovrstnih zasedbah, od komercialne pop glasbe, pa vse do trdega rocka. To se odraža v njihovem zvoku, pristopu do glasbe in pa tudi izvedbi le-te, saj veljajo njihovi live nastopi za skupek dobre vibracije, zvoka, poplesavanja in zabave.

Nera  se opisujete kot klasična pop-rock skupina, ki še zdaleč ni klasična pop-rock skupina.

Klasičnost se odraža v 4-članski rock zasedbi, ki jo sestavlja udarna ritem sekcija, melodična kitara in pevkina razpoznavna barva glasu. Tej klasičnosti smo dodali glasbene izkušnje vsakega člana, ki je v skupino prinesel svojo mero originalnosti. Na novo sestavljeni aranžmaji, razpoznaven zven kitare, močan udarec na opno in »funky« bas linija, vse to v kombinaciji z njeno nežno sapo in žametno barvo, to je Nera. Ni kopija ničesar slišanega in nima vzorca. Je samosvoja in drzna.

Prvi singl Sama  je zelo radio prijazen. Kakšni so odzivi?

Pred dobrima dvema mesecema smo izdali prvi singl Sama. Pesem se na primorskih radijskih postajah pogosto predvaja, smo pa seveda zadovoljni, da je všeč tudi poslušalcem in koncertni publiki. Zanimivo je, da smo že na prvem koncertu v živo opazili pozibavanje bokov in petje refrena s strani obiskovalcev, kljub temu, da pesem še ni bila izdana. Nad odzivom smo zelo navdušeni.

O čem govori pesem Sama?  Kakšno atmosfero naj bi pesem ustvarila?

Sama govori o propadu partnerske zveze, v katero je bila ujeta ena od dveh oseb. V tem odnosu se je oseba počutila omejeno in zatrto. Po odhodu se je osvobodila teh okov in na novo zaživela.

Sama sporoča, naj ne vztrajajmo v nečem, kar nas zavira. Izberimo svojo pot, zadihajmo s svojimi pljuči, sprostimo se in uživajmo v novi zgodbi. Pesem ni klasičen pop song, ki objokuje nekoga, ker je odšel. Ravno nasprotno, Sama izraža moč in novo energijo, ki jo dobimo, ko postavimo sebe na prvo mesto.

Ste slovensko poslušalstvo pozitivno presenetili?

Odziv publike je odličen, poslušalcem je pesem všeč in naši nastopi so dobro obiskani. Naši glasbeni kolegi nas podpirajo in spodbujajo naj nadaljujemo s takšnim delom, ker, kot pravijo, to prinaša svežino v slovensko glasbeno sceno.

K sodelovanju ste povabili tudi kultnega producenta Andreo F.  Kako ste se ujeli?

Nekateri člani smo z Andreo sodelovali že v preteklosti. Stkale so se močne vezi, zato ni bilo treba dvakrat pomisliti, kdo je tisti, ki bo Nerine ideje projiciral v zvok. Ob ponovnem sodelovanju, smo ugotovili, da se vezi med nami niso skrhale; tudi v tem projektu smo se v studiu odlično ujeli. Andrea je slovenski fenomen poznavanja zvoka in dobro izpostavi najboljše lastnosti skupine.

Ravnokar ponovno v studiu z njim snemamo naslednjo pesem. Mislimo, da se bo z njo še jasneje pokazal skupni zvok in stil, ki ga bend goji in predstavlja.

Ali imate koga, ki skrbi za vašo promocijo ali se s tem ubadate kar sami?

Za PR skrbi Boris Furlan iz Kopra. Na slovenski sceni je precej poznan organizator dogodkov in dober poznavalec slovenskega glasbenega trga.

Kakšen je koncertni repertoar Nere,  glede na to, da ste izdali šele eno pesem?

V rokavu imamo lep nabor avtorskih pesmi, ki jih s ponosom predstavljamo na svojih koncertih, smo pa v svoj repertoar vključili tudi nekaj slovenskih in svetovnih popularnih hitov. Priredili smo jim aranžmaje, zvok, ritem in način petja. Skupek naštetega zveni bolj sveže in modernejše, recimo kot nekakšen plesni rock.

Koliko adutov imate še v rokavu, oz. koliko in kakšne pesmi načrtujete v prihodnosti?

Nera se bo še naprej držala svojega stila in idejnosti, ki je že tako razpoznaven. Avtorskih pesmi imamo, kot že rečeno, kar precej. V izdelavi je drugi avtorski song, ki bo ugledal luč kmalu v novem letu, zatem pa je naša želja izdati čim več avtorske glasbe.

Glede na to, da ste razmeroma mlada zasedba, ste nastopali tudi že na večjih odrih in kot predskupina precej znanim bendom, kot so S.A.R.S., Big Foot Mama in Zmelkoow. Izkušnje pa imate tudi z manjšimi samostojnimi koncerti. Kje se bolje znajdete oz. katera tla pod nogami Neri bolj ustrezajo?

Ker smo mlada skupina, seveda ne izbiramo, kaj bi nam bolj ustrezalo, ker bi se radi predstavili čim širšemu spektru publike. Vsi štirje člani zasedbe pa lahko potrdimo, da nam najbolj »zadogaja«, ko imamo na odru dovolj prostora za gibanje in ko je pod odrom večstoglava množica, ki ima oči uprte v nas in nas posluša z nasmeškom in premikajočimi ustnicami.

Imeli ste že kar nekaj koncertov. Ali ste osredotočeni samo na primorsko regijo ali imate namen prodreti po celotni Sloveniji?

Ker je to kraška skupina, je normalno in realno, da smo se začeli predstavljati na domačem terenu, ker so vsaj z začetka poslušalci bili naši prijatelji in znanci. Opazili smo, da so nad našimi koncerti postali navdušeni vsi obiskovalci dogodkov, kar nam zelo ugaja in nas potrjuje. Vsekakor imamo željo, da bi se predstavili tudi širši Sloveniji in to še pred izidom naslednjega singla. Ponuja se nam nekaj možnosti za koncertiranje po notranjosti Slovenije, na kar seveda že nestrpno čakamo.

Sorodni članki