Recept: Predjed

Pred dogodki, kot sta božična ali novoletna večerja, se mnogim dvigne tako imenovani “prehrambeni stres”. Ali poenostavljeno: »Kaj skuhati, da bomo vsi zadovoljni?«. Res je, ne gre za dogodke kar tako. Običajno na takih gostimo ljudi, ki nam nekaj pomenijo, ali še pomembneje, ljudi, pred katerimi imamo »rišpekt«. Taščo in tasta na primer. In ne, niso vse tašče fimske, zatorej ne razmišljajte o zvarkih, s katerimi bi se je znebili, pač pa o hrani, ki jo bo očarala in vam prislužila točko plusa. Mi vam danes ponujamo možnost, zaradi katere se boste vnaprej znebili dela s predjedjo in si prihranili čas za ostale pomembne dele obroka in njegove postrežbe. Namesto klasičnega narezka, pripravimo paštin koktajl in ga shranimo v hladilniku ali na hladnem balkonu (če do tam ni dostopa zverem), kjer bo mirno počakal na ustrezen trenutek.

Med nam ljubšimi je koktajl, pri katerem je osnova pašta, pika na i pa škampi. Priprava je izredno preprosta in nekaj ur na hladnem ne škodi, kvečjemu koristi, da se okusi prepojijo.

Najprej pripravimo pašto. Izberemo táko, ki nam je všeč po obliki in okusu. Lahko si drznemo z izbiro polnovredne, lahko klasične in lahko (zakaj pa ne) izberemo tako, ki je različnih barv ter dodatno popestri predjed. Skuhamo jo al dente, precedimo in oplaknemo. V skledi jo pokapamo z oljem in limoninim, še raje limetinim sokom. O olju nebi, saj veste, kaj uporabljamo v Istri, kajne?

Škampe, lahko pa tudi rakce ali gambere, na hitro – ma res na hitro – na najmočnejšem ognju pocvremo na olivnem olju. Ohlajene primešamo pašti in jih nekaj prihranimo za na vrh.

Zdaj pripravimo omako. Zmešamo nekaj žlic majoneze, kisle smetane in malo kečapa. Solimo, popramo in dodamo sveže narezan peteršilj. Poskusimo in če ni dovolj tekoče, dodamo limetin sok ali nekaj vode. Naj bo kar tekoče, da koktajl ne bo lepljiv.

Zdaj lahko vse skupaj zmešamo in damo v steklene kelihe ali druge kozarce. Zelo lepo izpade tudi, če uporabimo steklene kozarce s pokrovom, ki se sicer uporabljajo za kompote, če so le dovolj majhni. Na vrh položimo preostale škampe, košček limete in listek peteršilja.

Seveda to ni edina možnost. Pašto lahko uporabite tudi v drugih kombinacijah, kakor lahko lepo vidite iz fotografij. Postopek posnemajte, škampe pa nadomestite s popečenimi jurčki ali melancani. Lahko uporabite pocvrto klobaso, kuhano hobotnico ali preprosto nekaj vrst zelenjave z olivami in kakim aromatičnim svežim sirom. V vsakem primeru je hladna solata s pašto in dodatki dobra ter enostavna predjed, ki vas lahko reši tudi, ko vas med prazniki nekdo nenapovedano obišče. Preprosto pripravite jo in shranite v zaprti skledi v hladilniku. Če kdo pride pa servirajte in klepetajte. Obisk bo gotovo prijetnejši.

 

Dober tek vam želi vaš butik testenin!

Sorodni članki