58. Medanrodni slikarski EX-TEMPORE

Ex-tempore Piran je eden najpomembnejših tradicionalnih likovnih dogodkov v slovenski Istri, prepoznaven po svojem tekmovalnem značaju in množični udeležbi. Na njem sodelujejo akademsko formirani ustvarjalci, mladi likovniki in ljubitelji slikarstva, ki prihajajo iz Slovenije in različnih, predvsem sosednjih držav.

Prepričani smo, da bo tudi letošnjo edicijo zaznamovala kakovost in visoka udeležba ustvarjalcev različnih generacij. Ob zanimivem spremljevalnem programu Ex-tempore Piran 2023 izstopa z nekaterimi novostmi: dvig vrednosti prve nagrade, grand prix, ki znaša 4000 €, in predstavitev vseh izbranih ter nagrajenih del na enem mestu, v Galeriji Monfort v Portorožu.

Odločitev, da se letošnji Ex-tempore Piran z razstavo in prireditvijo izpelje v Monfortu, je vsebinske, programske in operativne narave. S prostorsko oblikovno nadgradnjo in ustrezno osvetlitvijo bodo lahko vsa izbrana dela ustrezno predstavljena na enem samem mestu; udeležencem bo olajšan dostop za oddajo in prevzem slikarskih platen in nenazadnje, zaključna prireditev z druženjem na elitni lokaciji, v leseni dvorani kompleksa Monfort, tik ob morju, predstavlja nedvomno še en korak v smeri oživljanja zgodovinskega spomina te veličastne portoroške zgradbe.

Mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Eda Čufer, dramaturginja, kuratorica in esejistka (Slovenija), Igor Eškinja, vizualni umetnik in akademski profesor (Hrvaška) in Daniele Capra, likovni kritik in kurator (Italija), bo opravila izbor slik za razstavo v Galeriji Monfort Portorož ter podelila vrsto vabljivih nagrad, med katerimi izstopata Nagrada mladi in grand-prix. Obe nagradi podeljujejo Obalne galerije Piran.

V tednu slikarske prireditve, od 26. 8. do 2. 9. 2023, se bodo v Piranu odvijali različni spremljevalni dogodki. Med drugimi tudi osebna razstava Blažke Križan, lanskoletne prejemnice Nagrade mladi. Otvoritev bo v Galeriji Herman Pečarič v petek, 25. 8. 2023, ob 20. uri.

Več informacij na povezavi …

V Mestni galeriji Piran je do 15. 10. 2023 podaljšana mednarodna skupinska razstava (Everything Is) Not What It Seems, ki vključuje izbor umetniških del enaindvajsetih umetnic in umetnikov. V petek, 1. 9. 2023, bo ob 19. uri organizirano vodstvo po razstavi s hrvaškim vizualnim umetnikom Igorjem Eškinjo in sodelujočimi umetniki. Več informacij na povezavi …

Petkov večer se bo iztekel v Hiši Tartini, kjer bo ob 20. uri otvoritev razstave Im-material beneškega umetnika, ki ustvarja pod psevdonimom Bluer (Lorenzo Viscidi). Razstavo organizira Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran. Umetnika in publikacijo bo predstavil Enzo Santese, italijanski likovni kritik in kustos razstave.

Ex-tempore Piran 2023 se bo v soboto, 2. 9. 2023, ob 19.uri, zaključil s sprejemom nagrajencev na vrtu portoroškega Hotela Marko in podelitvijo nagrad ob 20.30 v Leseni dvorani Monfort v Portorožu. Prireditev v režiji Ivana Lobode, v Kopru rojenega in Londonu izšolanega režiserja, ki trenutno zaključuje magistrski študij gledališke režije na AGRFT v Ljubljani, bo vodila novinarka in televizijska voditeljica Karin Sabadin. Sledilo bo druženje ob glasbeni spremljavi skupine LAPsus trio, ki bo izvajal standardne jazzovske in pop uspešnice.

Vljudno vabljeni v Monfort Portorož v soboto na svečano podelitev nagrad, otvoritev razstave in kulturno-zabavni večer, na katerem bo predstavljen poseben cocktail Ex-tempore à la Rose.

PROGRAM ZA OTROKE, MLADINO IN DRUŽINE

Ex-tempore Piran je namenjena tudi mladim ustvarjalcem. Že v sredo, 30. 8. 2023, bosta v Galeriji Monfort v Portorožu potekali dve delavnici: dopoldne delavnica slikanja z markerji, popoldne pa poslikava obraza in izdelava tatoojev.

Ex-tempore za otroke za različne starostne skupine bo v četrtek, 1. 9. 2022, od 9. do 12. ure, oživljal piranski Tartinijev trg. V soboto, 2. 9. 2023, ob 11. uri, pa se bo v Gledališču Tartini Piran otroški program končal z gledališko predstavo Z Igorjem po svetu (produkcija Gledališče Koper). Vsi dogodki za najmlajše so brezplačni.

Sorodni članki