Kronika: 10.08.2023

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjih 24ih urah intervenirali v 69 nujnih primerih in na številko 113 prejeli skupno 188 klicev. Obravnavali so 11 prometnih nesreč z materialno škodo in 1 z lažjimi poškodbami, zasegli so 1 vozilo. S področja kriminalitete so obravnavali 5 vlomov in 5 tatvin, zaradi kršitev javnega reda so intervenirali v 4 primerih. Na območju PU Koper so policisti v zadnjih 24ih urah obravnavali 27 nezakonitih prehodov državne meje.  

Ob 7.45 je nekdo v Piranu z vozilom trčil v prometni znak, ga podrl, nato pa odpeljal naprej. Policisti so izsledili 30-letnega voznika, kateremu je preizkus alkoholiziranosti pokazal rezultat 0.82 mg/l. Odredili so mu pridržanje, sledi obdolžilni predlog.

Ponoči je nekdo vstopil v hišo v Izoli, medtem ko so lastniki spali. Ukradel je dva telefona ter torbico z denarjem, bančnimi karticami in dokumenti.

V Izoli je nekdo ponoči splezal v prvo nadstropje, vstopil v apartma, v katerem je oškodovanec splal, in mu ukradel mobilni telefon znamke Samsung A3 in denarnico z gotovino.

Na Policiji opažajo povečano število drznih tatvin s plezanjem skozi odprta okna in balkone v hiše, stanovanja in apartmaje v času, ko oškodovanci spijo. Storilci si prilaščajo denar, mobilne telefone in fotoaparate, bančne kartice.
Kot pri drugih kaznivih dejanjih s področja premoženjske kriminalitete, lahko občani za preprečitev tega, da postanejo oškodovanci vlomov in drznih tatvin, veliko storijo že sami z izvajanjem ustreznih samozaščitnih ukrepov (zapiranje oken in vrat, alarmni sistemi, vrednih predmetov ne puščamo na vidnih mestih ipd.). Občani naj denarja in dragocenosti, zlasti v večjih zneskih, ne hranijo v domačih ali lastnih poslovnih objektih, če pa že, naj za to izberejo ustrezne sefe.
V kolikor vseeno postanete oškodovanci takšnih kaznivih dejanj, je o tem potrebno takoj obvestiti policijo na 113 in nuditi koristne podatke, do njihovega prihoda pa kraja vloma ni dobro spreminjati.

V Strunjanu so vlomili v hladilnik ob kiosku, iz katerega so ukradli več pločevink alkoholnih pijač.

Ob 12.30 je mama s 10-letim otrokom pri Vanganelu prečkala cesto, deklica je ob sebi potiskala kolo. Pri koncu prehoda za pešce je v zadnji del njenega kolesa trčil voznik osebnega avtomobila in podrl tudi otroka, zatem pa odpeljal naprej. Deklica je lažje poškodovana. 87-letnega voznika so policisti izsledili na domu. Obravnava se kaznivo dejanje Zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči (po 328. čl. KZ-1).

Ob 12.50 je voznik osebnega avtomobila skoti tunel Kastelec (proti Kopru) peljal 151 km/h (stacionarni radar). Policisti so 24-letnegmu državljanu Ukrajine, ki so ga izsledili v Dragonji, izdali globo.
Ob 14.40 je na isti lokaciji 151 km/h peljal 22-letni državljan Italije. Izsledili so ga pri Kopru in tudi njemu so izdali globo.

V Kopru so popoldan 17-letniku zasegli moped, ker je predelan. Sledi obdolžilni predlog.  

Državljanom Nemčije je v Izoli nekdo iz kamperja ukradel mobilni telefon Samsung in denarnico z dokumenti in gotovino.

Ob 19. uri so v Kopru ustavili 34-letnega voznika osebnega avtomobila, pri katerem je bi hitri test na droge pozitiven na kanabis, v postopku mu je bil zasežen še manjši zavitek posušenih rastlinskih delcev (sum na drogo). Prepovedana mu je bila nadaljnja vožnja, sledi ukrep po prejemu rezultatov analize, sledi tudi obdolžilni predlog.  

Pri Strunjanu je bila ob 20.40 prometna nesreča z udeležbo motorista. 50-letni voznik je peljal od Portoroža proti Strunjanu, po stari strunjanski cesti, in zaradi vožnje preblizu desnemu robu zapeljal s ceste v kanal. Poškodovanega so odpeljali v SB Izola, preizkus alkoholiziranosti pa mu je pokazal rezultat 1.00 mg/l. Odrejen mu je bil strokovni pregled, sledi obdolžilni predlog (po 105/4-4/2 in 37/5-3 ZPrCP). Po pregledu v bolnišnici so mu odredili pridržanje.

V Sečovljah je ob 12.50 pes napadel 42-letnika, vendar ni poškodovan. Policisti so izsledili 55-letnega lastnika psa in mu izdali plačilni nalog po 46/a-4-17 ZZZiv. Napisano bo poročilo na UVVHR.

Državljan Španije je prijavil, da ga je v Piranu ugriznil pes v nogo. Ima površinsko rano, ki so mu jo oskrbeli v ZD Lucija. Lastnik psa je odpeljal naprej z električnim skirojem. Ob izsleditvi storilca sledi hitri postopek po ZZŽiv.

Ob 19.20 je v Luciji ženska prijavila napad psa. Ko se je sprehajala s svojim psom, je njenega psa napadel drugi odvezan pes. Lastnik tega psa se za dogodek ni zmenil in je kraj zapustil. Sledi zbiranje obvestil za identifikacijo lastnika psa.

Sorodni članki